STARTUP - Cultura de lavanda, o afacere ca-n Provence cu profit anual de 10.000 de euro

Luni, 26 August 2013, ora 08:06
84148 citiri
STARTUP - Cultura de lavanda, o afacere ca-n Provence cu profit anual de 10.000 de euro

Cultura de lavanda este o afacere extrem de profitabila pentru fermierii romani care "indraznesc" sa mizeze pe plante mai "exotice". Cererea extrem de ridicata de pe aceasta piata si diversele modalitati in care plantele pot fi valorificate: saculeti parfumati de lavanda, ceaiuri, buchete de flori, reprezinta "cheia" succesului pentru un asemenea business.

Pe lista avantajelor pentru o asemenea afacere se numara: profitul anual de pana la 10.000 euro, exista o piata de desfacere "flamanda" dupa materie prima, este o cultura usor de intretinut iar butasii de lavanda rezista pana la 15 ani.

"Exista cerere foarte mare pe piata romaneasca. Nu exista sa raman cu levantica nevanduta de la un an la altul. Sunt companii mari care impacheteaza ceaiuri. Nu sunt producatori, ei cumpara de la noi si le ambaleaza in cutiile lor. Dacia Planta si Favisan cumpara de la mine. Dacia Plant cumpara tone de lavanda si anul trecut a importat pentru ca nu avea de la cine sa cumpere in Romania", a povestit pentru Business24 Argentina Mocanita, detine o cultura de lavanda pe trei hectare de teren.

Business24 va prezinta un plan de afacere pentru cultivarea unui hectar de lavanda.

Investitia initiala

In cazul culturilor de lavanda costurile initiale se impart in: achizitia de butasi si costurile legate de lucrarea terenului.

In prezent, butasii de lavanda se vand pe piata locala cu 3-4 lei. Totusi, pretul se negociaza in fuctie de cantitatea cumparata. Pentru cultivarea unui hectar de lavanda este nevoie de 18 - 20.000 de butasi.

"In cazul in care fermierul cumpara 20.000 de butasi, pretul pe bucata ajunge si la un leu", a adaugat Argentina Mocanita.

Costul total la hectar pentru butasii de lavanda este de aproximativ 20.000 de lei adica 4.500 de euro.

Specificatii tehnice

Plantele de lavanda se sadesc la o distanta de 50 cm intre ele si 100 cm intre randuri.

Se recomanda urmatoarele erbicide (se aplica toamna sau primavara) pentru indepartarea buruienilor: Triflurex-4l/ha, Mecloran-6l/ha sau Afalon-2kg/ha.

Plantele de lavanda se planteaza si toamna, rezista la o temperatura de -30 grade celsius.

Lavanda este un subarbust cu o inaltime de pana la 50 cm, cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici de un verde-cenusiu, flori liliachii-rosietice si cu radacina lignificata, groasa pana la 2-3 cm.

In primul an dupa plantare, lavanda dezvolta radacina principala mai mult in profunzime, ajungand, in functie de tipul de sol, pana la 1,20 cm, iar dupa 5 ani pana la 2,80 cm la plantele obtinute prin butasii inradacinati si pana la 2,20 m adancime la rasadul produs pe cale generativa, prin seminte. Profunzimea si bogatia sistemului radicular confera lavandei rezistenta la seceta.

Productie estimata

Agricultorul interesat in cultivarea de lavanda trebuie sa stie ca in primul an nu va avea ce recolta. Incepand cu al doilea an, in schimb, pe un hectar se pot recolta pana la 4.000 de kg de flori de lavanda.

Plantele verzi se vand in Romania cu 5 lei/kg, iar florile uscate cu 12-15 lei/kg.

Dupa ce este adunata cu grija, lavanda este uscata intr-un solar, la 35 de grade si umezeala controlata, ca sa nu prinda mucegai.

Venituri anuale estimate

De pe un hectar de lavanda, un fermier poate "recolta" venituri anuale de 48.000 de lei adica 10.900 de euro.

Rata de profitabilitate

In conditiile in care culturile de lavanda dureaza pana la 30 de ani, fiind necesara o regenerare a culturii la fiecare 10 ani, investitia initiala se recupereaza dupa primii 2-3 ani de plantatie. Dar, dupa recupereaza investitiei, tinand cont ca este o cultura usor de intretinut, banii din vanzarea lavandei raman agricultorului.

Investitie initiala:4.500 de euro

Venituri estimate: 10.900 de euro

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#culturi lavanda, #afaceri lavanda, #start up lavanda, #investitie lavanda , #Infiintare firma