Analisti: Dobanzile vor scadea mai puternic in trimestrul al treilea

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 23:17
1617 citiri
Analisti: Dobanzile vor scadea mai puternic in trimestrul al treilea

Cu toate ca dobanzile sunt in scadere, atat la credite cat si la depozite, analistii sunt de parere ca un trend mai puternic de scadere va fi simtit incepand cu trimestrul al treilea din acest an.

"Ma astept in continuare ca dobanda BNR sa scada. In ceea ce priveste dobanzile bancilor comerciale, acestea vor incepe sa scada numai cand vor avea suficient de mult confort privind mediul de afaceri, iar acesta va fi un proces gradual, care va fi simtit mai degraba incepand cu sfarsitul trimestrului II, inceputul trimestrului al III-lea", a declarat Radu Craciun, Chief Investment Officer al Eureko Romania, pentru Forum Invest.

Pe de alta parte, acesta a criticat masurile luate de autoritati pentru iesirea din criza.

"Anul trecut nu am vazut niste masuri foarte spectaculoase in directia limitarii efectelor recesiunii. In 2010, Guvernul va trebui macar sa nu ia masuri care sa loveasca in lichiditatea firmelor locale. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultima perioada, vom vedea ca in principal firmele cu capital romanesc au fost lovite. Practic firmele straine au acum mai putini concurenti locali decat aveau inainte", a mai spus Radu Craciun.

Iesirea din recesiune anul acesta va fi posibila doar cu ajutorul pietelor externe si cu eventuala sutinere a politicii monetare din partea Bancii Nationale a Romaniei, crede Craciun.

Despre evolutia cursului de referinta leu-euro in 2010, Craciun apreciaza ca presiunea in directia deprecierii a scazut substantial, principalul motiv fiind legat de micsorarea deficitului de cont curent.

Ajustarea deficitului extern a fost atat de severa incat, in pofida faptului ca investitiile straine directe au scazut foarte mult, ele acopera aproape in totalitate deficitul extern, ceea ce este situatia ideala.

"Mai mult decat atat, perceptia Romaniei in strainatate s-a schimbat si asta face ca foarte multe fonduri speculative sa vina in Romania, in favoarea leului -vand euro ca sa cumpere lei.

In plus, asteptata politica de relaxare monetara face ca asteptarile privind dobanzile sa indice o scadere a lor in viitor, dar asta face ca foarte multi investitori sa incerce sa-si blocheze dobanzi cat mai bune la nivelul actual pe termene mai lungi in loc sa astepte sa scada dobanzile mai mult in viitor", conchide Craciun intr-un interviu pentru Forum Invest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#dobanzi, #credite, #scadere, #bcr , #Lichidare firma