Cum sa-i cheltuiesti - Editie de weekend
HOT TOPICS

Intram in epoca foametei!

Intram in epoca foametei!

Sistemul alimentar global este defect si, coroborat cu schimbarile climatice, va duce la un regres de zeci de ani, in lupta cu foametea, potrivit unui raport al Oxfam, un ONG cu sediul la Oxford.

Raportul arata faptul ca am intrat intr-o noua etapa a crizei unde epuizarea resurselor naturale si schimbarile climatice vor creste numarul oamenilor afectati de lipsa de alimente cu cateva zeci de milioane.

Preturile la alimentele de baza se vor dubla in urmatorii 20 de ani. Porumbul a atins deja un pret record.


Jumatate din crestere va fi efectul direct al schimbarilor climei.


Cele mai afectate vor fi tarile sarace, unde mai mult de 80% din veniturile populatiei se duc pe mancare.


Pana in 2050, cererea pentru alimente va creste cu pana la 70%. Populatia globala va creste de la 6,9 miliarde la 9,1 miliarde.


Capacitatea de productie este in declin. Rata medie de crestere a productiei agricole s-a diminuat cu 50%, in comparatie cu anul 1990, iar Oxfam spune ca trendul de scadere va continua.


Cine controleaza industria alimentara


Piata globala de alimente este la mana a patru giganti. Archer Daniels Midland, Bunge si Cargil controleaza aproximativ 90% din comertul cu cereal, la nivel mondial.


Activitatile lor speculative conduc la volatilizarea preturilor la alimente, din care gigantii profita din greu, se arata in raport.


Spre exemplu, in primul trimestru al 2008, in plina criza alimentara, Cargill inregistra o crestere a profitului cu 86%.


Compania se asteapta ca anul 2011 sa fie cel mai profitabil din istorie.


"Guvernele au pus interesele marilor afaceri deasupra celor consumatorilor pentru prea mult timp. G20 trebuie sa investeasca in cele 500 de milioane de mici ferme din tarile aflate in dezvoltare pentru a le ajuta sa produca mai mult.


In plus, trebuie sa reglementeze pietele de marfuri si sa reformeze politicile biocombustibilului, pentru a tine preturile la alimente in frau", spune unoficial al Oxfam.


Citeste raportul integral aiciTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1954 ori

comments powered by Disqus