Blocajul de la Registrul Comertului alunga investitorii straini

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 17:25
1624 citiri
Blocajul de la Registrul Comertului alunga investitorii straini

Multi investitori straini renunta la planurile de afaceri pentru Romania din cauza termenelor foarte lungi la inregistrarea operatiunilor la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), de pana la un an, sustin reprezentantii casei de avocatura Enescu&Cuc din Bucuresti, citati de NewsIn.

"Mii de companii sau persoane fizice straine care vor sa investeasca in Romania nu o pot face din cauza blocajului instaurat de mai multe luni la Registrul Comertului.

Din cauza ca orice infiintare de firma dureaza cel putin o luna si orice modificare sau operatiune in structura unei firme aproximativ un an, multi dintre investitori renunta la planurile de afaceri", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura citat de Mediafax.

Avocatii sustin ca blocajul de la Registrul Comertului, creat de greva judecatorilor de acum cateva luni, face ca orice operatiune in structura unei firme, inclusiv adaugarea unor noi actionari, cresteri de capital social, schimbari de sediu sa nu poata fi realizate pana la sfarsitul anului 2010.

"Numai firma noastra are zeci de clienti straini aflati in imposibilitatea de a-si derula activitatea din cauza blocajului de la Registru.

In acest moment, acestia nu pot practic sa intre pe piata, iar Romania pierde bani, locuri de munca si nu in ultimul rand, perceptia investitorilor fata de tara, lucru care o sa ne dauneze cel mai grav", a declarat, in comunicat, Mihai Cuc, partener la firma de avocatura.

El a dat exemplul unui client francez, care era interesat sa intre in actionariatul unei firme din Romania printr-o crestere de capital social de peste doua sute de mii de euro.

"Aceasta operatiune ar fi insemnat o infuzie directa de capital catre o firma din Romania cu dificultati financiare, deci pastrarea unor locuri de munca si poate castigarea altora noi (...)

Toate acestea nu se vor intampla dupa ce am fost nevoiti sa le spunem ca noi vom demara procedura in decembrie 2009, iar ei vor fi actionari in noiembrie 2010.

Aceasta desigur daca nu cumva la termenul din noiembrie 2010 nu s-ar constata probleme de ordin procedural, caz in care ar fi devenit actionari in decembrie 2011", se arata in comunicat.

In opinia avocatilor de la Enescu&Cuc, pierderile cauzate de aceasta situatie ar putea depasi cateva zeci de milioane de euro, avand in vedere ca in fiecare zi la Registrul Comertului se inregistreaza circa 400 de cereri, care implica operatiuni diferite.

"In acest moment nicio firma din Romania nu poate atrage bani de la investitori straini pentru ca acestia nu pot trece de barajul numit Registrul Comertului.

Pana la finalul anului viitor, cand se dau termenele, cred ca se vor vinde si cumpara actiuni apartinand unor firme aflate deja in faliment.

Am avut de curand un client care ne spunea ca i-a luat opt luni pentru a infiinta o companie in Nigeria.

Ei bine, acum in Romania dureaza un an numai sa schimbi sediul social al unei firme deja existente", se mai spune in comunicat.

Enescu&Cuc este o societate de avocatura specializata in drept comercial. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#blocaj, # registrul, #comertului, # investitori, # straini , #Registrul comertului