IMM-urile sunt in criza, se radiaza mai multe decat se infiinteaza

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 14:24
1631 citiri
IMM-urile sunt in criza, se radiaza mai multe decat se infiinteaza

Numarul societatilor radiate din Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) in ultimile patru luni a crescut cu 17% fata de cele nou infiintate,  21.940  fata de 40.940, a declarat astazi ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita.

"Am solicitat o statistica  la ONRC pe ultimile patru lui, iar din datele lor a reiesit ca in perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, au fost radiate 48.135 de societati, iar nou inregistrate 40.940. Este evident ca numarul societatilor care au inceput deja sa aiba probleme este in crestere", a spus ministrul Nita.


El a precizat ca in privinta atragerii de fonduri europene, primul lucru pe care va dori sa-l modifice tine de reducerea timpului de accesare a fondurilor de la peste 200 de zile, in acest moment, la maximum 45 de zile. "Sper ca toate procedurile de accesare a fondurilor europene sa fie simplificate pana la sfarsitul lunii", a mai spus ministrul IMM-urilor.


Constantin Nita a semnat astazi primele 22 contracte din cele 175 cu firmele care au castigat fonduri structurale. Proiectele au fost depuse in cadrul schemei de finantare de sprijin financiar in valoare de pana la  920.000 lei  acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii. Bugetul alocat pentru acest apel de proiecte este de 62,6 milioane euro, echivalent in lei.


"Pentru a grabi acest proces de accesare, o alta propunere pe care dorim sa o punem in discutie in Guvern este ca Autoritatea de Management (AM), cea care da avizul final dosarelor, sa se afle tot in cadrul ministerului nostru intrucat, in multe cazuri, raspunsul final este dat de AM dupa mai multe luni de asteptare. De asemenea, infiintarea Agentiei de Implementare a Proiectelor si Programelor pentru IMM ne va ajuta pe noi, ca si Organism Intermediar, sa procesam intr-un timp mult mai scurt dosarele depuse", a mai spus ministrul Constantin Nita.


Cele 22 proiecte semnate sunt cuprinse in schema de finantare lansata in data de 31 martie 2008, proiectele fiind depuse in mod continuu incepand din data de 28 mai. Pana in acest moment s-au inscris on-line 922 de proiecte si au fost depuse efectiv peste 700 de proiecte.


Cele 175 de proiecte castigatoare au fost depuse de MIMMCMA la Autoritatea de Management (Ministerul Economiei) in urma cu aproximativ trei luni, iar in cursul saptamanii trecute lista a fost avizata, astfel incat contractele sa poata fi semnate. Celelalte 156 de contracte vor fi semnate pana la sfarsitul lunii februarie.


In 2008, MIMMCMA a lansat cinci apeluri de proiecte, cu un buget total de 106,74 milioane de euro.
Dintre acestea 62,6 milioane sunt alocate pentru sprijin financiar nerambursabil de pana la 920.000 lei pentru intreprinderile mici si mijlocii; 31,6 milioane pentru sprijin financiar nerambursabil intre 920.001 lei - 5.560.000 lei pentru intreprinderi mici si mijlocii; 2,1 milioane pentru accesul pe noi piete; 4,1 milioane pentru implementarea standardelor; 6,34 milioane pentru consultanta.


In cadrul celor cinci apeluri vor fi finantate peste 500 de intreprinderi mici si mijlocii ale caror dosare se afla in evaluare, procesul urmand sa se incheie pana la sfarsitul lunii martie.
Pentru 2009, fondurile structurale disponibile se ridica la 72 milioan euro, iar apelul pentru depunerea de proiecte se va face in luna martie.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#imm, #nita, #radiate, #societati , #Registrul comertului