Micii producatori pot vinde in piete fara inregistrare la Registrul Comertului

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:11
1695 citiri
Micii producatori pot vinde in piete fara inregistrare la Registrul Comertului

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat marti ca micii producatori agricoli vor putea vinde in continuare in piete pe baza carnetului de producator, specificand ca obligativitatea inregistrarii la Registrul Comertului se aplica doar persoanelor fizice autorizate anterior la Primarii, relateaza NewsIn.

"Este vorba de un act normativ elaborat in 2008, care nu se refera la micii producatori agricoli, ci la persoanele fizice care erau deja autorizate de Primarii si care au obligativitatea de a se inregistra acum la Registrul Comertului.

Micii producatori pot vinde in continuare in piete, targuri si oboare pe baza certificatului de producator", a explicat Mihail Dumitru.

Aceasta a adaugat ca micii producatori sunt, de asemenea, exceptati de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat.

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, declara vineri ca va discuta in Guvern posibilitatea amanarii termenului de intrare in vigoare a actului normativ care obliga producatorii agricoli sa se inregistreze la Registrul Comertului pentru a putea vinde in piete.

"Principiul ordonantei este corect pentru ca orice agent care presteaza activitati economice trebuie sa fie inregistrat, dar noi vom discuta la nivelul Guvernului, am avut o discutie si cu primul ministru daca vom mentine data de intrare in vigoare sau daca vom lua o decizie de amanare a intrarii in vigoare a acestei ordonante", explica vineri ministrul de resort.

Federatia Sindicala Agrostar a solicitat recent exceptarea micilor producatori agricoli de la obligativitatea inregistrarii in Registrul Comertului pentru a-si putea comercializa produsele, pe motiv ca acest lucru va determina agricultorii sa vanda produsele catre intermediari.

Astfel, Agrostar cere ca prevederile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale sa nu se aplice micilor producatori agricoli.

Conform OUG nr. 44/2008, exista o perioada de doi ani, care se incheie la 25 aprilie 2010, pana la care persoanele interesate pot opta sa desfasoare activitate economica in una din formele mentionate la art. 4 din ordonanta, respectiv in regim individual si independent, ca persoane fizice autorizate, ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau ca membri ai unei intreprinderi familiale. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#producatori, # agricultori, # produse , #Registrul comertului