AVAS anunta ca noua societati comerciale au solicita ajutoare de stat

Luni, 20 Iulie 2009, ora 14:11
1812 citiri
AVAS anunta ca noua societati comerciale au solicita ajutoare de stat

Noua societati comerciale din diferite domenii de activitate au solicitat pana in acest moment acordarea de ajutoare de stat, au declart pentru NewsIn, reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

"Pana la aceasta data au depus solicitari de acordare de ajutor de stat in baza O.U.G. nr. 206/2008, act normativ pentru a carui punere in aplicare au fost realizate cele doua proiecte de hotarare de guvern pentru salvare si respectiv pentru restructurare, un numar de noua agenti economici din diferite domenii de activitate. (...) In prezent, HG-ul privind ajutoarele de stat de salvare, care a fost autorizat de catre Comisia Europeana, este pe circuitul de avizare la Ministerul de Finante.

Ulterior, acesta va fi prezentat in Guvern spre aprobare", au spus reprezentantii AVAS.

Potrivit acestora, cererile pentru acordarea de ajutoare nu au decat caracter informal intrucat se vor lua in analiza numai acelea care se vor depune dupa publicarea actelor normative, de catre agentii economici care vor indeplini criteriile ce vor fi facute publice cu aceasta ocazie.

La inceputul lunii iunie, Comisia Europeana a autorizat o schema de ajutor propusa de Romania, menita sa ofere sprijin societatilor care se confrunta cu dificultati de finantare, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare, in contextul actualei crize economice, arata un comunicat al CE.

Schema permite autoritatilor sa acorde ajutoare sub forma de garantii subventionate pentru creditele de investitii si creditele pentru capital de lucru, incheiate pana la 31 decembrie 2010.

Schema indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei financiare si economice, adoptat de Comisie, astfel cum a fost modificat la 25 februarie 2009, deoarece este limitata in timp, respecta pragurile relevante si este destinata doar societatilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008.

Autoritatile romane au elaborat schema pe baza normelor prevazute in Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei financiare si economice si, in special, a conditiilor privind ajutoarele sub forma garantiilor subventionate, se arata intr-un comunicat.

Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioada de pana la doi ani pentru garantiile la creditele contractate pana cel tarziu la 31 decembrie, 2010.

In cazul in care durata creditului subsidiar depaseste doi ani, primele safe-harbour (de siguranta) prevazute in anexa la cadrul temporar, astfel cum a fost modificata, se pot aplica pentru o perioada suplimentara maxima de patru ani.

Schema nu se aplica companiilor care se aflau deja in dificultate la 1 iulie 2008 (inainte de criza creditelor), arata Comisia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#AVAS, # societati, # finantare, # credite, # capital , #Societati comerciale