"OUG privind evaziunea fiscala va intarzia afacerile intracomunitare"

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 16:10
3430 citiri
"OUG privind evaziunea fiscala va intarzia afacerile intracomunitare"

Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, aplicabila de la 1 august, va intarzia afacerile intracomunitare cu cel putin o luna, odata cu infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari, sporind astfel costurile si birocratia, au declarat reprezentantii Nexia International, citati de NewsIn.

"Societatile comerciale care fac afaceri intracomunitare trebuie sa se inregistreze la Registrul Operatorilor Intracomunitari, desi exista o astfel de entitate la nivel comunitar.

De asemenea, trebuie sa obtina cazierul judiciar si cazierul fiscal al societatii si alte acte care necesita timp, dar si costuri supliementare, estimate la circa 50 euro pentru un asociat", a declarat Beatrice Onica Jarka, partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Ea a subliniat ca, in cazul in care nu se inregistreaza, societatile comerciale nu mai pot face tranzactii intracomunitare beneficiind de regimul TVA aplicabil tranzactiilor in Uniunea Europeana, fiind nevoiti sa plateasca 24% in plus.

In acelasi timp, risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 lei.

Societatile comerciale care fac tranzactii intracomunitare sunt inregistrate deja in registrul intracomunitar, dar, de la 1 august, administratorii si asociatii unei firme cu acest obiect de activitate trebuie sa se inregistreze si in registrul local, sustine reprezentantul Nexia.

"Este deja un registru la nivel intracomunitar si pentru ca Romania nu stie sa utilizeze acest registru s-a gandit sa il dubleze cu un registru local", a adaugat Beatrice Onica Jarka.

Pentru intregistrare la registrul local trebuie depuse o serie de acte.

"Sunt doua saptamani de munca pana se depune dosarul la ANAF.

In unele cazuri este nevoie sa se apeleze la avocati, consultanti, iar unele acte ar putea avea nevoie de traducere", a mai spus reprezentantul Nexia International, subliniind ca este nevoie de mai multi bani si timp pentru ca aceste firme sa isi deruleze afacerile.

Printr-o astfel de masura statul a vrut sa aiba control asupra tranzactiilor intracomunitare, sustin reprezentantii Nexia International, care considera ca la baza a stat un studiu potrivit caruia exista evaziune fiscala mare in zona tranzactiilor efectuate intre societatile din Romania si societati "fantoma" din strainatate.

"Era suficienta o mai buna gestionare a bazei de date existenta.

Dar pentru ca nu au gasit modalitatea de a face acest lucru s-au gandit sa dubleze birocratic acest demers", sustin reprezentantii Nexia.

Ordonanta de Urgenta 54/23 iunie 2010 de modificare a legii 571/2003 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale a fost publicata in 23 iunie si intra in vigoare la 1 august 2010. 

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#afaceri, #evaziune, #fiscala , #Societati comerciale