Patronii cer mai multe masuri de ajutorare a societatilor

Vineri, 27 Martie 2009, ora 14:50
1508 citiri
Patronii cer mai multe masuri de ajutorare a societatilor

Patronii solicita Guvernului transpunerea in regim de urgenta a noilor masuri ale Comisiei Europene (CE) privind ajutorul de stat, care permit majorarea acestuia, dar si alte forme de ajutorare a societatilor, a declarat vineri directorul juridic din cadrul CNIPMMR, Ana Bontea.

Potrivit acesteia, conform "Cadrulului comunitar temporar pentru masurile de ajutor de stat, in contextul actualei crize financiare", instrument elaborat de Comisia Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al UE la sfarsitul lunii ianuarie, se permite statelor membre sa adopte masuri suplimentare de ajutor de stat limitate de timp, pana la 31 decembrie 2010.

"In acest sens, cerem suplimentarea masurilor ajutoarelor de stat, exact cum prevede actul emis acum doua luni. Principalele masuri avute in vedere de Comisia Europeana se refera la valoarea limitata compatibila cu ajutorul, ajutor sub forma de garantii, sub forma de subventionare a dobanzii, ajutor pentru fabricarea de produse ecologice si masuri de capital de risc", a spus directorul departamentului juridic si dialog social din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Astfel, prima masura prevede majorarea de la 200.000 de euro la 500.000 euro a valorii totale a ajutoarelor de minimis care poate fi acordata unei singure intreprinderi pe durata a trei exercitii fiscale.

O alta metoda prin care societatile ar putea primi ajutor de stat consta in reducerea primei anuale care trebuie platita pentru noile garantii pentru o perioada de 2 ani de la acordarea garantiei, atat imprumuturilor pentru investitii, cat si imprumuturilor pentru capitalul de lucru.

De asemenea, autoritatile europene au prevazut in document posibilitatea acordarii de ajutor de stat sub forma de subventionare a dobanzii, dar si ajutor pentru fabricarea de produse ecologice.

Acesta se poate acorda sub forma de imprumuturi subventionate pentru a incuraja fabricarea de produse ecologice. Astfel, societatile comerciale pot beneficia de o reducere a ratei dobanzii de 50% pentru IMM-uri si 25% pentru societatile mari.

In aceste conditii, patronii solicita transpunerea in regim de urgenta a masurilor Comisiei privind ajutorul de stat, "asta mai ales ca alte state deja beneficiaza de aceste noi prevederi", a mai spus Ana Bontea. 

 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#ajutor, #document, #imm, #potroni, #stat, #suplimentare , #Societati comerciale