SPE - Noua forma juridica pentru IMM-urile europene

Marti, 15 Iulie 2008, ora 12:34
2659 citiri
SPE - Noua forma juridica pentru IMM-urile europene

Comisia Europeana a propus o noua forma juridica pentru societatile comerciale: Societatea Privata Europeana sau 'Societas Privata Europaea' (SPE). Dupa Societatea Europeana pe Actiuni (SE), Societatea Cooperativa Europeana (SCE) si Gruparea Europeana de Interes Economic (GEIE), aceasta noua forma juridica este conceputa special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), relateaza, in editia de marti, cotidianul austriac Die Presse.

Avantajele acestei noi forme juridice sunt o mai mare flexibilitate si costuri mai reduse pentru IMM-urile care doresc sa desfasoare activitati si in alte state ale Uniunii Europene decat cele in care sunt inregistrate. Potrivit cifrelor Comisiei, aproximativ 99 la suta dintre societatile existente in UE sunt IMM-uri si ele ofera circa 70 la suta din locurile de munca din sectorul privat, insa doar 8 la suta dintre ele desfasoara activitati transnationale si numai 5 la suta din totalul IMM-urilor au filiale in strainatate.

Actualele forme juridice pentru societatile supranationale nu sunt deosebit de atractive pentru intreprinderile mici si mijlocii. Noua forma, insa - propusa de Comisie la presiunea Parlamentului European - aduce o serie de avantaje incontestabile printre care un nivel mai scazut al capitalului minim. SPE este o societate cu raspundere limitata, iar actiunile sale nu pot fi ofertate sau tranzactionate public.

Capitalul sau trebuie sa fie de minim 1 euro. Propunerea precedenta, din 1999, prevedea un capital minim de 25.000 euro, iar Parlamentul European a cerut ca acest prag sa fie coborat la cel mult 10.000 euro. Pentru comparatie, in vechile state membre (UE-15) acest prag este, in medie, de 10.000-12.000 euro, iar in cazul noilor state membre (UE-12) de 4.000 euro.

Un alt avantaj este o mai mare rapiditate pentru infiintare datorita faptului ca inregistrarea se va putea realiza si electronic. infiintarea unei SPE se poate face 'de la zero' sau prin transformarea unei societati (nationale sau europene) deja existente. Statele membre trebuie doar sa prezinte o lista detaliata cu datele si documentele necesare inregistrarii.

Verificarea valabilitatii documentelor depuse se va face o singura data, de catre autoritatile juridice sau administrative. SPE se deosebeste prin doua aspecte esentiale de celelalte forme juridice europene: o SPE nu trebuie sa fie conceputa ca o societate transnationala, iar adresa societatii si sediul administrativ al acesteia nu trebuie sa fie identice.

De asemenea, se va institui o mai mare flexibilitate in organizarea interna. Comisia nu impune un model de statut, insa va da actionarilor o lista cu aspectele minimale - ce tin de organizare, capital, actiuni - ce trebuie reglementate prin statut. Astfel ca actionarii au o libertate destul de mare de configurare a societatii, ceea ce face ca aceasta firma juridica sa fie atractiva si pentru societatile mai mari.

Legislatia nationala va reglementa acele domenii care nu sunt acoperite de statut (ce tin, de exemplu, de dreptul muncii, impozitare, procedurile de faliment). Flexibilitatea se traduce si prin faptul ca o SPE poate functiona dual, ca o societate pe actiuni, cu presedinte si consiliu director, sau unitar, doar cu un consiliu administrativ.

Pentru ca exercitarea activitatii in UE sa fie considerata neutra din punct de vedere fiscal, Comisia intentioneaza sa poarte discutii in toamna acestui an cu statele membre pentru a extinde aplicabilitatea unor directive si asupra SPE.

Propunerea privind noua forma juridica face parte dintr-un pachet mai amplu al Comisiei Europene, intitulat Small Business Act, menit a sprijini societatile mici si mijlocii (nu mai mult de 250 angajati), al caror numar in UE este estimat la 23 milioane. Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, si-a exprimat recent speranta ca propunerile Comisiei vor fi adoptate de statele membre si de Parlamentul European pana in mai 2009.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...