Reputatia vinurilor romanesti atrage profituri substantele pentru cei care investesc intr-o cultura de vita de vie. Investitia initiala nu este foarte mare, insa profitul "va curge" in buzunarele investitorilor.
Romania se afla in top zece consumatori de vin la nivel mondial cu 22-24 de litri pe cap de locuitor, reprezentand doar jumatate fata de consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 de litri/locuitor. De asemenea, Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie pe rod de 183.400 hectare in 2010.
Loc pe aceasta piata mai este, spun specialistii din domeniu. Romanii incep sa prinda gustul vinurilor premium si super-premium, iar in acest segment va exista intotdeauna nevoie de produse noi.
"Din fericire, tiparul de consum pentru cei care beau vinuri din categoria premium si suprepremium este putin diferit. Intotdeauna conjuctura se schimba, deci vei schimba si vinul, schimbi mancarea schimbi si vinul, schimbi partenerii de conversatie schimbi si vinul. Combinatiile sunt nesfarsite, deci nu poatea aparea o monotonie", a declarat Catalin Paduraru, somelier si CEO International Wine Contest Bucharest.
Business24 va prezinta planul unui start-up in viticultura pe patru hectare de teren:
Investitia de 17.200 de euro se amortizeaza dupa primul an de productie
In cazul unei culturi de vita de vie, investitia initiala va fi utilizata pentru lucrarile de pregatire a terenului, infiintarea plantatiei viticole si instalarea sistemului de sustinere, potrivit datelor publicate pe MADR.
Pentru pregatirea terenului sunt necesari peste 19.000 de lei. In aceasta suma sunt incluse costurile pentru:
Fertilizat teren: 400 lei/ha
Scarificat dublu 80-1000 cm: 2.800 lei/ha
Arat teren: 700 lei/ha
Dezinsectizat : 500 lei/ha
Discuit : 390 lei/ha
Total costuri pentru pregatirea terenului: 19.160 lei
Infiintarea plantatiei: 16.000 de lei
Plantat vita de vie: 18200 butuci X 0,86 = 15652 lei
Afanat solul dupa plantare: 220 lei/ha X 4 = 880 lei
Costuri totale infiintare plantatie viticola: 16.532 lei
Pentru instalarea sistemului de sustinere a vitei pe o plantatie de patru hectare de teren este nevoie de peste 40.000 de lei, calculat la un cost mediu pe hectar de 10.534 lei.
In aceasta suma sunt incluse urmatoarele lucrari: fixat mecanic stalpi fruntasi, fixat mecanic stalpi mijloc si ancore si intalat sarma.
Productie anuala
Productia fizica proiectata, potrivit unor studii publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, este de 10.000 de kg de struguri de masa la un hectar. In ceea ce priveste strugurii de vin, productia estimata este de 8.000 de kg/ha.
10.000 kg struguri x 6 lei/kg = 60.000 de lei/ha
60.000 lei/ha x 4 ha = 240.000 lei
In cazul in care au fost cultivati struguri de vin productia anuala va genera venituri de 96.000 lei.
Investitia initiala: 75.692 lei
Venituri: 96.000 - 240.000 de lei
Care este reteta succesului: finantarea europeana si soluri fertile
Romania se bate in liga celor mai mari producatori de vin din lume, iar in Europa este pe locul sase in Europa dupa tari ca Franta, Italia sau Spania. Un exemplu de reusita in afacerile cu vin este Crama Ceptura. Reprezentantii companiei intentioneaza sa extinde suprafata de productie cu 180 de hectare de podgorie in zona Dealu Mare, anticipand o crestere a volumului cu 1 milion de sticle de vin pe an.
Crama a fost construita intr-un timp record, lucrarile incepand in martie 2004, pentru ca in septembrie 2005 sa fie livrat primul lot de vin. Vinaria de la Ceptura este un proiect sustinut financiar de Uniunea Europeana, volumul investitiei ridicandu-se la aproximativ 7 milioane de euro.
Vinurile realizate de Crama Ceptura sunt distribuite atat intern, cat si pe importante piete externe, precum Marea Britanie, Belgia, Grecia, Spania, Polonia, Belarus, Rusia, China, Coreea si Canada.
Din portofoliul Cramei Ceptura fac parte colectiile de vinuri Crama Ceptura DOC, Prahova Estate Premium, Drumul Vinului, Villa Romana, Casa Mare, Sangele Ursului si Mierea Ursului, adresandu-se tuturor tipurilor de consumatori.