ANRM va scoate iar la concesionare 10 perimetre petroliere

Luni, 05 Iulie 2010, ora 15:20
2703 citiri
ANRM va scoate iar la concesionare 10 perimetre petroliere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate a doua oara la concesionare zece perimetre petroliere care nu au fost licitate in cadrul Rundei a X-a, din care sase perimetre se afla in platoul continental al Marii Negre, iar patru in Dobrogea, a declarat Alexandru Patruti pentru NewsIn.

"Acestea vor fi scoase la concesionare cel mai probabil anul viitor. Se va organiza o licitatie separata de Runda a XI-a, intrucat e costisitor sa organizezi o runda cu perimetre putine si, oricum, cele zece perimetre sunt mult mai mari fata de acelea scoase prin Runda a XI-a.

Riscam sa nu le liciteze nimeni", a declarat luni, pentru NewsIn, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.

De asemenea, intre perimetrele din platoul continental, unul este dintre cele castigate la Haga.

ANRM
a anuntat, vineri, castigatorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petroliera, iar in urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre din cele 30 scoase initial la concesionare.

Cinci din cele concesionate se afla in platoul continental din Marea Neagra, iar patru din ele au fost castigate in procesul de la Haga. Astfel, marii castigatori ai unor perimetre din platoul continental al Marii Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia si Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafarul.

De asemenea, in urma licitatiei organizata de ANRM, au mai fost concesionate alte 12 perimetre in Depresiunea Panonica societatilor Audax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL si Universal Premium SA.

In plus, companiei Chevron Romania E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre in Dobrogea, la Costinesti, Vama Veche si Adamclisi.

Intre companiile mari care licitasera initial, dar care nu au castigat, se numara Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total sau gigantul ExxonMobil.

Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani in situatia descoperirii si exploatarii unor zacaminte. Acordurile inceteaza la sfarsitul fazei de explorare, dupa 3-10 ani daca rezultatele explorarii sunt negative.

ANRM scosese la concesionare prin Runda X 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km patrati si care insumau 30.000 km patrati. Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#anrm, #concesionare, #perimetre, #petroliere , #SRL