Metro si Rewe, suspectate ca au incalcat legile concurentei

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 15:50
2048 citiri
Metro si Rewe, suspectate ca au incalcat legile concurentei

Consiliul Concurentei (CC) a demarat 4 investigatii privind potentiala incalcare a Legii Concurentei si a Tratatului CE de catre comercianti cash&carry, comercianti cu amanuntul si furnizori de produse alimentare, printre care se numara grupurile Metro si Rewe, a anuntat joi institutia.

Astfel, potrivit CC, investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare, cu potentiale efecte asupra bunastarii consumatorilor finali.

"Concurenta prin pret este cel mai important element de manifestare a unei economii de piata libere. Orice forma de restrangere sau impiedicare a concurentei prin pret reprezinta o abatere de la principiul libertatii de manifestare a agentilor economici pe piata si produce o grava afectare a intereselor consumatorilor finali. In situatia in care aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona corespunzator companiile vinovate, iar respectivele comportamente vor fi interzise pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Prima investigatie a Concurentei vizeaza societatile membre ale grupului Metro (Metro Cash & Carry Romania SRL, real, -Hypermarket Romania SRL, MGB Metro Buying Group SRL) si furnizorii acestora. In ceea ce priveste cea de-a doua investigatie, aceasta are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL si Billa Romania SRL), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE Interex si furnizorii acestora.

Potrivit Consiliului Concurentei, activitatea desfasurata de catre aceste societati reprezinta aproximativ 40% din valoarea totala a comertului modern alimentar romanesc.

Consiliul Concurentei poate sanctiona companiile care incalca legislatia in domeniul concuretei cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri a acestora. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

De asemenea, autoritatea romana de concurenta precizeaza ca a modernizat Instructiunile referitoare la politica de clementa, iar acestea au intrat in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial, in data de 7 septembrie 2009. Noile Instructiuni se vor aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#comercianti, #concurentei, #consiliul, #furnizori, #intelegeri, #metro, #preturi, #rewe, #vanzare , #SRL