Rompetrol Rafinare: pierderi de 180,6 milioane dolari

Joi, 11 Februarie 2010, ora 00:06
1848 citiri
Rompetrol Rafinare: pierderi de 180,6 milioane dolari

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, a avut anul trecut pierderi de 180,6 milioane dolari, in scadere cu 29% fata de rezultatul negativ inregistrat anul anterior, respectiv 254,9 milioane dolari, potrivit raportului trimis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut o scadere de 37% a cifrei de afaceri nete, pana la 2,48 miliarde de dolari, fata de afacerile din 2008, cand au fost de 3,93 miliarde dolari.

"Rezultatele financiare obtinute au fost influentate in primul rand de factori specifici industriei de profil, precum scaderea cu 65% a nivelului marjei de rafinare, reducerea semnificativa cu peste 76% a diferentei de pret dintre titeiurile Ural si Brent, dar si diminuarea cotatiilor produselor petroliere, cu 30% pentru benzine si 43% pentru motorine", se arata intr-un comunicat al companiei.

De asemenea, vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare in 2009 s-au ridicat la 2,8 milioane tone, in scadere cu 2% fata de perioada similara din 2008, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 4 milioane tone.

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 240 milioane dolari, in scadere cu 33% fata de 2008, activitatea companiei fiind influentata de scaderea cotatiilor internationale ale produselor petrochimice.

"Pe fondul evolutiilor internationale ale titeiului si ale carburantilor, segmentul de rafinare, reprezentat de rafinaria Petromidia si punctul sau de lucru Vega Ploiesti, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 miliarde dolari, in scadere cu 36% fata de 2008 si un rezultat operational (EBITDA) negativ de aproximativ 36 milioane dolari", spun reprezentantii companiei.

In 2009, Rompetrol Downstream a deschis un numar de 19 noi benzinarii, in urma unei investitii totale de circa 25 milioane dolari, din care 13 milioane dolari au fost alocate punerii in functiune a primelor patru statii Litro, un nou concept de statie premium.

La sfarsitul anului 2009, Rompetrol Downstream opera 800 de statii, in crestere cu 31% fata de anul 2008, cuprinzand 459 de statii de distributie carburanti (statii proprii, Partener Rompetrol, statii Expres) si 341 de baze interne cu o capacitate de 9 si 20 metri cubi, la acestea adaugandu-se si 250 de statii de distributie GPL-ul auto si peste 6.000 de puncte de vanzare butelii.

Potrivit raportului trimis miercuri Bursei, Rompetrol Rafinare a platit peste un miliard dolari la bugetul de stat in 2009. Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Downstream SRL, Rompetrol Logistics SRL si Rompetrol Gas SRL.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, cand Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz. 

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#rompetrol, #rafinare, #dinu patriciu , #SRL