Steve Jobs: Declinul HP, o adevarata tragedie

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:36
2133 citiri
Steve Jobs: Declinul HP, o adevarata tragedie

Hewlett Packard era compania de suflet a lui Steve Jobs, iar fondatorii sai au fost adevaratii mentori ai fondatorului Apple. "Isi dorea sa fie in acelasi templu cu oameni mari precum Bill Hewlett si David Packard", scrie Walter Isaacson in cartea sa.

Steve Jobs a respectat si a iubit intotdeauna compania Hewlett Packard si, desi cele doua companii au fost uneori in competitie, vizionarul Apple chiar a fost afectat de evenimentele care au marcat HP in aceasta vara, se arata in biografia vietii lui sale.

Spre sfarsitul vietii, tot ceea ce isi dorea Steve Jobs sa faca era sa creeze din Apple o companie extraordinara, lucru pe care il considera cel mai greu de realizat in afaceri, potrivit publicatiei Wired.

"Putine companii au fost create sa dureze, nu doar sa faca bani: Disney, Intel si HP se numara printre ele", spunea Steve Jobs, citat de Walter Isaacson.

Declinul HP, o adevarata tragedie pentru Jobs

Steve Jobs a considerat ca dizolvarea HP a fost o adevarata tragedie, scrie Wired, citand cartea lui Walter Isaacson, in care sunt mentionate cateva detalii mai putin cunoscute intregii lumi, din acea perioada.

Astfel, Jobs, aflat in scaun cu rotile in ultimele sale luni de viata, a stat de vorba cu directorii Apple, Scott Forstall si Phill Schiller, despre ce s-a intamplat cu HP.

"Hewlett si Packard au construit o companie extraordinara, si au crezut ca au lasat-o in maini bune. Din pacate, astazi este HP dezmembrata si distrusa. E tragic ce s-a inamplat", spunea Jobs in fata membrilor boardului la ultima sa vizita la Apple, din 24 august.

Cateva minute mai tarziu, Steve Jobs si-a dat demisia din functia de CEO al companiei pe care tocmai el o fondase.

Fondatorul Apple admira compania HP

Dupa doar cateva zile, HP a renuntat la tableta sa TouchPad si a dat de inteles ca va renunta si la industria de PC-uri.

Chiar daca multa lume s-ar fi asteptat ca Jobs sa se bucure de nefericirea competitorului sau, el vedea altfel compania HP.

"Isi dorea sa fie in acelasi templu cu oameni mari precum Bill Hewlett si David Packard"

Relatia sa cu Hewlett Packard a inceput din copilarie, cand pustiul Steve Jobs, crescut in Sillicon Valley, si-a incercat norocul la una dintre cele mai mari companii tehnologice de atunci.

Mai exact, la doar 14 ani, Jobs l-a sunat pe fondatorul HP, Bill Hewlett si l-a rugat sa il lase sa faca parte din echipa care construia un contor de frecventa, dispozitiv la care HP lucra de mult timp. Impresionat de curajul si inteligenta copilului Jobs, Hewlett i-a oferit un job de vara in compania sa, moment decisiv pentru geniul care urma sa revolutioneze intreaga lume.

Legaturile Apple si HP au influentat si dezvoltarea companiei din Cupertino, California. Steve Wosniac era inca angajat la Hewlett Packard cand a creat primul computer Apple cu Steve Jobs si, mai departe, o multime de ingineri HP s-au alaturat Apple de-a lungul timpului.

#declin HP Steve Jobs, #Steve Jobs despre HP, #biografia lui SteveJ obs , #Afaceri