Apple, de la anonimat la cult

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 14:03
2863 citiri
Apple, de la anonimat la cult

Compania Apple pe care i-a "lasat-o" Steve Jobs lui Tim Cook cu sase saptamani inainte de moartea sa este total diferita fata de cea pe care insusi Jobs a mostenit-o in 1997, cand s-a intors la conducerea firmei. Vanzarile Apple au ajuns la 7,1 miliarde de dolari anul acesta.

In primele trei semestre din 2011, Apple a acumulase, deja, vanzari record de aproape 80 de miliarde de dolari si a avansat la un profit de 19,3 miliarde de dolari. Analistii estimeza ca, pe parcursul intregul an, vanzarile vor depasi 100 de miliarde de dolari, puncteaza CNN Money.

Preluarea iEverything

In timp ce Macintosh, “in varsta” de 27 de ani si iPod, “de numai” 9 ani, ramaneau adevarate redute pentru Apple, produsele mai noi ale companiei reuseau sa se impuna pe piata si chiar sa eclipseze vechea garda. Cresterea accelerata a vanzarilor de iPhone si succesul nebun al iPad au dus la o dezvoltare masiva a companiei.

Vanzarile iPad chiar au depasit Mac-urile, in ultimele patru trimestre.

Numerarul este rege

Apple a fost in masura sa ceara preturi destul de ridicate, mentinand, in acelasi timp, costuri de fabricatie scazute. In acest fel a obtinut capitalul atat de necesar, care continua sa creasca. In prezent, a ajuns la 76 de miliarde de dolari. Actionarii asteapta cu nerabdare dividendele, dar Apple prefera sa aiba mai mult cash.

Explozia vanzarilor iPhone

iPhone a fost un hit de la inceput, dar crearea cadrului perfect, pentru a-i determina pe clienti sa cumpere, a durat o perioada.

Acum, aproape la jumatate fiecarui an, vanzarile inregistreaza o perioada de varf. iPhone 4 s-a vandut in mai multe exemplare, in primele trei zile de cand a fost disponibil, fata de primul telefon iPhone, care a acumulat acelasi numar de unitati comercializate de abia in trei luni.

Telefonia mobila depaseste Mac

Macintosh-ul a fost prima sursa  de venit pentru Apple, in primii sai ani de existenta. Dar acest lucru tine de domeniul trecutului.

iPod a depasit Mac in urma cu patru ani, iar vanzarile de iPhone au surclasat comenzile de Mac. Anul acesta, aparitia iPad s-a transformat intr-un flux generator de venituri, in mod neasteptat si ameninta sa plaseze Mac-ul pe ultima pozitie in clasament.

iPad vine tare din urma

Apple nu a mai avut niciodata un produs care sa inregistreze un succes atat de rasunator ca iPad. Comenzile curg si realizeaza o alta sursa de venituri de miliarde de dolari pentru Apple. Modelul iPad 2 a adus Apple chiar vanzari si mai mari, in timp ce produsele similare, lansate de concurenta, s-au confruntat cu esecul.

Seria iPod

Cu un pret initial de 399 de dolari, iPod se vindea destul de greu. Dar introducerea iTunes in 2003, urmata de Mini, in 2004 si de Nano, cu un an mai tarziu, au facut din iPod o sursa sigura de profit  pentru

Apple, mai ales in timpul sezonului de vara. In fiecare an, incepand cu 2004, vanzarile din trimestrele de vacanta isi dublau volumul, comparativ cu vanzarile obtinute in celelalte trimestre.

O legenda care paleste

Vanzarile la produsele iPod continua sa fie puternice, dar nu mai inregistreaza cresteri semnificative. Dimpotriva, vanzarile au scazut, trei ani la rand, dupa ce Apple a suprasaturat piata cu dispozitive.

Situatia nu pare sa se fi schimbat, anul acesta, in conditiile in care vanzarile au coborat cu 13%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apple steve jobs moarte steve jobs steve jobs iphone steve jobs ipod steve jobs murit jobs cancer jobs omagiu jobs inmormantare jobs deces , #stiri Steve Jobs