Biografia lui Steve Jobs: Facebook, Google si Microsoft, ultimele ganduri ale fondatorului Apple

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 17:22
2813 citiri
Biografia lui Steve Jobs: Facebook, Google si Microsoft, ultimele ganduri ale fondatorului Apple

Biografia lui Steve Jobs a fost lansata luni, sub semnatura lui Walter Isaacson. Cartea scoate la iveala conflictele pe care Steve Jobs le avea cu rivalii sai, Google si Microsoft, dar si respectul pe care il purta pentru fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

"Vorbim despre retelele sociale la plural, dar eu nu vad pe altcineva acolo decat Facebook. Facebook domina mediul de social networking. Il admir pe Mark Zuckerberg pentru ca nu a vandut nimic si pentru ca si-a dorit sa faca o companie de succes. Admir asta foarte mult", spunea Steve Jobs in interviurile sale cu Walter Isaacson, potrivit TechCrunch.

Cuvintele de lauda pentru Google lipsesc complet, in biografia lui Steve Jobs

El era suparat pe Google pentru tentativa lor de a copia sistemul de operare al iPhone prin sistemul Android. Dar, in momentul in care Larry Page a devenit CEO, Jobs a acceptat o intrevedere personala cu el, in care i-a dat o serie de sfaturi: "Nu lua modelul Microsoft, ci invata sa te concentrezi asupra produselor tale. Si nu te chinui sa fii prea bun ca CEO", spunea Jobs pe atunci.

Windows, "marul discordiei" intre Apple si Microsoft

Relatia lui Jobs cu Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, a avut o istorie destul de complicata, insa cei doi s-au intalnit pentru ultima data chiar inainte ca Steve Jobs sa moara, si au stat de vorba pret de cateva ore.

In aceasta ultima intalnire Gates i-a spus lui Jobs ca modelul sau de a controla toate produsele de computing de la un capat la altul a avut succes. Jobs a recunoscut, de asemenea, ca modelul Microsoft de a licentia sistemul de operare catre alti producatori a functionat la fel de bine.

Intrebat de Isaacson ce a fost, cu adevarat, in acel moment in mintea lui, Jobs a raspuns sincer: "Da, functioneaza, daca nu te deranjeaza sa creezi produse proaste".

Relatia complexa intre Steve Jobs si Bill Gates a inceput la sfasitul anilor '70, cand Microsoft facea bani din productia de software pentru Apple II.

Cand Jobs a inceput sa produca Macintosh, la inceputul anilor '80, el a decis sa ceara ajutorul Microsoft. Gates trebuia, astfel, sa faca o versiune simpla a limbajului BASIC pentru Mac, dar si un soft care sa permita scrierea, crearea de tabele si analiza datelor din ele.

Gates s-a angajat sa creeze atunci Excel, Word, dar si limbajul BASIC, care urmau sa faca din Macintosh un computer destinat maselor, cu o interfata grafica prietenoasa pentru utilizatori.

Eforturile depuse de Gates nu il impresionau foarte mult, insa, pe Steve Jobs care aproape de fiecare data ii lasa impresia lui Gates ca nu are nevoie de el, dar ar putea totusi sa il lase sa se implice mai mult.

Cu toate acestea, ambii erau entuziasmati de ideea ca Microsoft va crea un software pentru Macintosh. Colaborarea dintre ei urma sa aduca Macintosh-ul la un nou nivel, tocmai de aceea Microsoft a desemnat o mare parte din echipa sa pentru a se ocupa de sarcina cu pricina.

"Lucrau mai multi oameni din echipa Microsoft la acest proiect decat cei din echipa sa", isi aduce aminte Bill Gates.

"Primele aplicatii pe care le-au facut erau ingrozitoare", spunea Steve Jobs in fata lui Isaacson, "dar s-au ambitionat si, intr-un final, lucrurile au iesit foarte bine", adauga acesta.

Steve Jobs s-a implicat complet in acest proiect si incepuse sa aiba reactii duale.

"Ieseam in oras, luam cina, Steve vorbea numai si numai despre maretia produsului la care lucram, apoi, a doua zi, era la pamant si incepea sa se indoiasca de potentialul de vanzari al produsului si sa se 'razbune' pe angajati, suprasolicitandu-i pentru rezultate cat mai bune", isi aminteste Gates.

Mai tarziu, Jobs incepuse sa devina suspicios. Se temea ca Microsoft va copia ideea lui pentru Macintosh.

Temerile s-au dovedit a fi reale. Gates incepuse sa considere ca Microsoft are tot atatea drepturi ca si Apple asupra produsului. "La urma urmei, ideea apartinea companiei XEROX, nu companiei Apple", admitea Gates ulterior.

In intelegerea initiala, Microsoft era de acord sa nu creeze softul pentru alta companie decat Apple timp de un an de la lansarea Macintosh, programata pentru luna ianuarie 1983.

Din nefericire pentru Steve Jobs, lansarea Mac a fost amanata cu un an. Astfel, in luna noiembrie 1983 Gates anunta oficial ca Microsoft urma sa dezvolte un nou sistem de operare pentru PC-urile IBM, numit Windows, care avea exact interfata grafica pe care Jobs si-o dorea pentru Apple.

Apple TV integrat, ultimul proiect al lui Steve Jobs

Walter Isaacson spunea, inaintea lansarii cartii sale, ca Steve Jobs isi dorea sa creeze un televizor integrat, care sa fie foarte usor de utiliziat.

Daca televizorul pregatit de Apple ar oferi utilizatorilor optiunea de navigare pe internet si acces la platforma Apple iOS, atunci el ar putea sa deschida calea catre o noua industrie in telecomunicatii si entertainment.

#biografie steve jobs, #moarte steve jobs, #rivali Apple , #stiri Steve Jobs