Ce nu vrea sa inteleaga Steve Jobs

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 18:48
3160 citiri
Ce nu vrea sa inteleaga Steve Jobs

Printre cele mai luminate minti ale business-ului mondial din ultimul secol, Steve Jobs a castigat un loc de frunte. De la calculatoare, la playere de muzica, Jobs a revolutionat orice domeniu al tehnologiei in care s-a implicat.

Dar este Steve Jobs un lider cu adevarat mare?

Angajatii Apple sunt foarte multumiti de locurilor lor de munca, dar nu si chinezii care muncesc in fabricile ce produc efectiv produsele Apple, informeaza Forbes.

In dorinta de a reduce preturile de productie si de a creste profitul, cei de la Apple au uitat sa protejeze calitatatea vietii muncitorilor din fabricile Foxconn.

Compania taiwaneza are fabrici in mai multe tari asiatice si produce componente atat pentru Apple, cat si pentru Hewlett-Packard si Dell.

Numai in 2010, s-au inregistrat cinci sinucideri in randul muncitorilor angajati la Foxconn din China.

Anul trecut, un muncitor s-a sinucis dupa ce agentii de securitate l-au acuzat de furtul unui prototip al unui Apple iPhone.

Desi conducerea Foxconn are un comportament ingrijorator, si nu cea a companiei Apple, Steve Jobs are obligatia morala de a aborda acest subiect.

Chiar daca actiunile Apple continua sa urce, de fiecare data cand are loc un incident in fabricile Foxconn, tremura si increderea in  Apple.

Forumurile din China abunda in semnalarea acestor probleme si, in cazul in care reputatia Foxconn va fi la pamant, tinerii chinezi vor refuza sa se angajeze in aceste fabrici.

Apple risca astfel sa piarda capacitatea de a plati mai putin pe forta de munca necalificata.

Ce putem invata de la cazul Apple - Foxconn

Directorii responsabili de managementul lantului de aprovizionare nu mai trebuie sa se multumeasca cu preturile scazute.

Ei trebuie sa se asigure ca partenerii lor au grija de angajati si de mediul inconjurator.

Nike a  inteles acest lucru si, dupa ce a primit critici serioase in anii '90 pentru atelierele care produceau Air Jordan, a imbunatatit  considerabil conditiile de munca.

Cum se pot asigura companiile ca fabricile care fac produsele sunt acceptabile, din punctul de vedere al conditiilor pentru muncitori?

In primul rand, companiile trebuie sa aiba un om de incredere delegat, tot timpul. Vizitele asteptate nu vor fi de ajuns, deoarece unele lucruri ar putea fi ascunse.

In al doilea rand, reprezentantii companiilor trebuie sa stabileasca un regulament clar pentru parteneri si chiar pentru partenerii partenerilor.

Companiile ar trebui sa se gandeasca si la metode de stimulare a angajatilor pentru a-i loializa, nu doar la metode de a reduce costurile de productie.

In cele din urma, chiar daca este mai usor sa lucrezi cu mai putin parteneri si furnizori, nicio companie nu ar trebui sa-si restranga orizontul la un singur partener.

Daca linia de productie a unei companii este controlata de o singura fabrica, atunci compania respectiva nu va avea puterea sa schimbe, in bine sau in rau, mediul din acea fabrica.

Steve Jobs este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri ai lumii, dar ar trebui sa-si dedice mai mult timp laturii de leadership.

Asa cum a revolutionat domenii intregi, acum este timpul sa schimbe calitatea vietii muncitorilor care produc componente pentru gadgeturile Apple, de la smartphone-urile iPhone, la abia lansatele iPad-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#steve jobs, #productie, #apple, #fabrica, #muncitori , #stiri Steve Jobs