Cum mi-a schimbat viata Steve Jobs

Joi, 25 August 2011, ora 13:09
3589 citiri
Cum mi-a schimbat viata Steve Jobs

"Picasso avea o vorba: artistii de valoare copiaza, artistii geniali fura. Nu ne-am ferit niciodata sa furam ideile extraordinare", spunea Steve Jobs, fondatorul si pana ieri CEO-ul companiei Apple, in 1994.

Ciudata gandire pentru un om care avea sa constituie avangarda atator inventii, facandu-i pe competitori sa fure de la el.

Desigur, nici ideea interfetei grafice pentru utilizator nu a fost cu adevarat a sa. Iconitele, ferestrele si cursorul controlat de un mouse au fost inspirate de o vizita la centrul de cercetare Xerox, la inceputul anilor 80.

Insa inca de la revenirea sa in fruntea Apple, in 1997, dupa un deceniu de "exil", Jobs pare sa detina un glob de cristal.

Cu Steve Jobs la carma companiei, Apple se indeparteaza rapid si sigur de margina prapastiei falimentului.

Adevaratul talent al lui Jobs a fost sa prezica ceea ce vor consumatorii, cu cativa ani inainte ca acestia sa aiba habar si apoi sa-i convinga sa cumpere.

"Este greu sa proiectezi produs cu ajutorul unui focus grup. De multe ori, oamenii nu stiu ce vor pana nu le arati", spunea Jobs pentru BusinessWeek in 1998.

Iata cele mai mari inventii ale Apple, cu Steve Jobs la conducere.

Reclamele la Super Bowl

Reclama de 1 minut difuzata in pauza finalei Super Bowl, regizata de Ridley Scott, a costat 1,5 milioane de dolari numai sa fie produsa.

Un sfert de secol mai tarziu, aceasta investitie aparent neinspirata este vazuta ca unul din momentele de referinta a advertisingului.

Bazandu-se pe aluzia la romanul lui Orwell, "1984", reclama Apple a fost una dintre cele mai discutate si redifuzate realizari publicitare.

Computerul cu adevarat personal

Lansat in 1987, computerul Apple II a fost primul care s-a adresat maselor si care, prin succesul inregistrat, a dovedit viabilitatea afacerii Apple.

Spre deosebire de computerele dinaintea lui, care se adresau mai degraba inginerilor si care veneau pe parti si necesitau asamblare, Apple II venea construit integral.

PC-ul atractiv

Dupa anii de exil, Steve Jobs se intoarce la Apple cu o noua viziune si cu dorinta de a demonstra ca alungarea sa a fost nedreapta.

Primul pas a fost redesign-ul iMac-ului. Acesta nu mai era computerul patrat, bej, ci primea forma ovala si culori tipatoare. Era o noua abordare, Steve Jobs gandea deja in afara tiparelor.

Succesul coloratelor iMac-uri a salvat Apple. In primele cinci luni de la lansare, se vandusera 800.000 de unitati.

Mac OS X

In 1999, Apple a schimbat si felul in care interactionam cu PC-urile. Pornind de la munca facuta de Steve Jobs cu start-up-ul NeXT, sistemul de operare MacOS X punea accentul pe logica si usurinta.

In anii ce au urmat, OS X si upgrade-urile sale au fost un adevarat motiv de mandrie si diferentiere pentru produsele Apple, fata de device-urile bazate pe Windows.

Atingerea tehnologiei

A inceput cu popularizarea mouse-ului, a continuat cu rotita sensibila la atingere a iPod-ului, dar a explodat cu telefonul cu un singur buton: iPhone.

Luand in calcul aceasta enumerare, este greu de crezut ca geniile din Cupertino nu vor continua sa reseteze asteptarile consumatorilor, in ceea ce priveste interactiunea om-computer.

Lumea aplicatiilor

Inainte ca Apple sa se concentreze pe acest segment, dezvoltarea de software mobil avea un ritm lent.

Atunci cand si-a dorit acest lucru, Steve Jobs a reusit de unul singur sa rescrie "biblia" aplicatiilor mobile, incurajandu-i pe dezvoltatori sa colaboreze la crearea celei mai mari baze de aplicatii.

Cei care au intrat in spatiul aplicatiilor pentru iPhone, inca de la inceput, sunt acum milionari. Pe de alta parte, si consumatorii au avut de castigat: au acum zeci de mii de aplicatii din care pot alege.

A distrus industria muzicala

Steve Jobs a reusit sa schimbe fundamental industria muzicala cu un program proiectat pentru a asculta muzica .

Anuntat in 2001, chiar inainte de iPod, programul iTunes s-a reinventat odata cu integrarea magazinului de muzica iTunes Store, in 2003.

Acum, este cel mai mare retailer de muzica din lume, integrand in aceeasi platforma si posibilitatea de a viziona show-uri TV si filme.

A trimis telefonul la cosul de gunoi

Lansarea iPhone-ului, in 2007, a generat un val al inovatiei care a "maturat" intreaga industrie si a rescris definitia telefonului.

Integrand functiile iPod-ului, un browser web si posibilitatea de a rula mii de jocuri si alte aplicatii, functia de telefon nici nu mai conta foarte mult.

Toata lumea asteapta cu nerbadare lansarea celei de-a cincea generatie a iPhone-ului.

Daca PC-ul moare, iPad-ul va fi de vina

iPad a fost creat cu un scop ambitios, acela de a revolutiona netbook-urile si de a resuscita tablet-urile, prea putin populare printre iubitorii de tehnologie. Si nu a ratat tinta.

Fanii brandului Apple si sustinatorii lui Jobs asteapta acum lansarea iPad-ului 3, zvonurile despre noul gadget facand deja inconjurul Internetului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#apple, #demisie steve jobs, #steve jobs , #stiri Steve Jobs