Demisia lui Jobs "fura" 52 miliarde de dolari din indicele S&P 500

Joi, 25 August 2011, ora 17:03
1527 citiri
Demisia lui Jobs "fura" 52 miliarde de dolari din indicele S&P 500

Decizia lui Steve Jobs de a se retrage din fruntea gigantului Apple a sters 52 de milioane de dolari din indicele S&P 500. La o capitalizare de aproape 350 miliarde de dolari, actionarii ies in pierdere cu peste 20 de miliarde de dolari in urma deprecierilor de miercuri seara. 

Jobs, in varsta de 56 de ani, care a supravietuit cancerului la pancreas si unui transplant de ficat, conduce Apple de la 29 iulie 1997, perioada in care actiunile companiei au crescut cu 9.020%, iar capitalizarea bursiera a urcat de la 2,08 miliarde de dolari la 348,7 miliarde de dolari, pe locul al doilea in SUA dupa gigantul petrolier Exxon Mobil.

 

"Istoria Apple se indentifica indeaproape cu Steve Jobs. Cand se implica, performantele depasesc toate asteptarile. Actiunile vor stagna pana cand Tim Cook va putea convinge investitorii si isi va demonstra valoarea. Nu este sfarsitul pentru Apple, doar incheierea unui capitol", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Sub indrumarea lui Jobs, Apple a introdus electronice care au revolutionat industria telefoanelor mobile si continutului media digital si au improspatat sectorul computerelor si laptop-urilor cu o alternativa la PC-ul Microsoft Windows.

"Intotdeauna am spus ca in clipa in care nu voi mai fi capabil sa imi indeplinesc atributiile si sa raspund asteptarilor pe care lumea le are de la CEO-ul Appel, voi renunta", spunea Jobs, intr-o scrisoare adresata comunitatii Apple si comitetului executiv al companiei. "Din nefericire, acea zi a venit", mai spune Steve Jobs.

Unii analisti compara plecarea lui Steve Jobs cu schimbarea de conducere a General Electric din noiembrie 2000. Capitalizarea gigantului GE a scazut cu 323 miliarde de dolari din 27 noiembrie 2000, cand compania a anuntat plecarea lui Jack Welch din pozitia de presedinte si director general.

"Pierderea unui vizionar este foarte grea. Este trist, dar nu o surpriza totala. Intrebarea este daca Apple va avea in continuare viziunea necesara pentru a-si dezvolta pozitia pe piata. Uneori companiile care isi pierd vizionarul continua sa faca bine ceea ce au mai facut, dar orice schimbare de paradigma este mai grea", a aratat un alt analist.

Intre timp, fanii Apple si ai lui Steve Jobs din intreaga lume deplang pe internet demisia idolului lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#steve jobs demisie, #apple, #jobs , #stiri Steve Jobs