Esti nemultumit de salariu? Iata cativa CEO care castiga 1 dolar pe an

Marti, 17 Mai 2011, ora 13:28
2901 citiri
Esti nemultumit de salariu? Iata cativa CEO care castiga 1 dolar pe an

Jucatorii la loto stiu ca un singur dolar te poate face fericit. Se pare ca exista si un grup elitist de oamenii de afaceri care cred in aceasta filosofie. Forbes a identificat opt CEO de mari companii care au salarii de 1 dolar, sau chiar mai mici.

Contrar asteptarilor, acestia nu sunt antreprenori aflati la inceput de drum. Sunt oameni cu lungi cariere in spate, care au avut rezultate stralucite. Acestia cred ca salariul de 1 dolar reflecta angajamentul lor de a aduce valoare actionarilor. Pentru acestia, ziua de salariu este inlocuita de zilele in care vad cresteri spectaculoase ale pretului actiunilor, rezultat al eforturilor depuse neconditionat.

Salariile acestora contrasteaza cu plicurile burdusite ale celor 500 cei mai bine platiti CEO din SUA. Cei 500 de capitani ai industriei au castigat impreuna 4,5 miliarde de dolari in 2010. Aceste sume nu includ veniturile din actiuni, dar, totusi, salariul mediu al acestora s-a ridicat la 3,3 milioane de dolari. In afara de bonusuri si alte compensatii, de la avioane private pana la accesul in cluburi exclusiviste, care se ridica pana la 3 milioane de dolari. Inca o data, toate aceste cifre nu includ veniturile din actiuni.

Grupul celor opt CEO simbolizeaza apusul erei salariilor uriase crescute de multe ori fara merit chiar de CEO insusi. Si stiti ce? Unele dintre companiile conduse de acesti "oameni de doi lei" au fost printre cei mai buni performeri de pe piata de capital din ultimii ani. Dovada ca atunci cand interesele managementului sunt aliniate cu cele ale actionarilor, toata lumea castiga.

Poate ca nimeni din aceasta lista nu s-a priceput mai bine sa aduce valoare actionarilor decat Steve Jobs, omul de la carma Apple. De cand s-a intors in companie, in 1997, cand Apple a cumparat NeXT Computer Inc. pentru sistemul de operare Unix-based (bazele pentru sistemul OS X pentru Mac), Jobs a castigat doar 1 dolar in acel an. Dar sa nu ne ingrijoram pentru Jobs. Multumita Apple si Pixar, companie pe care a vandut-o catre Disney in 2006, Jobs are o avere de 8,3 miliarde de dolari.

Pentru acel dolar castigat, Apple a generat o crestere a profitului de 8.333% pentru actionarii Apple.  

Unii dintre CEO din lista sunt aproape necunoscuti, despre altii a auzit toata lumea. Ceea ce ii leaga este salariul aproape inexistent.

1. Larry Ellison, Oracle

Salariu: 1 dolar

Daca ar trebui sa caracterizam un CEO care are un salariu de 1 dolar, am spune probabil ca este umil, frugal si filantrop. Ellison, care s-a dovedit in trecut a fi cam zgarcit, a inceput sa lucreze la acest capitol. A semnat un angajament de caritate prin care isi doneaza 95% din avere pentru diverse cauze. Umilinta si frugalitate? Aici ar trebui sa lucreze in continuare. In trecut a fost proprietarul celui mai mare yaht din lume, a celei mai mari case din lume si chiar al celui mai mare subwoofer din lume. Este pe cale sa aiba si cea mai mare avere din lume - 39,5 miliarde de dolari, ceea ce il plaseaza pe locul cinci in topul celor mai bogati oameni de pe planeta.

 

2. Steve Jobs, Apple

Salariu: 1 dolar

Jobs a facut in trecut o trecere de la bravada la performanta, transformand Apple in compania pe care s-a laudat intotdeauna ca o va crea. O entitate in continua schimbare si un lider de piata, in acelasi timp. Printre companiile americane, Apple este intrecuta doar de ExxonMobile din punct de vedere al capitalizarii. Din momentul intoarcerii in companie, in 1997, salariul lui Jobs a fost de 1 dolar, in timp ce aducea un profit de 8.333% actionarilor.

3. Strauss Zelnick, Take Two Interactive

Salariu: 0 dolari

Cu toate ca este seful companiei care a produs shootere precum Max Payne si Duke Nuke'em, Zelnick nu este tocilarul pe care ni l-am imagina. Inainte sa fondeze ZelnickMedia in 2001, Zelnick era un veteran al industriei de entertainment, lucrand pentru 20th Century Fox sau BMG. ZelnickMedia detine o parte din actiunile Take Two, asa ca lipsa salariului nu conteaza. In octombrie, si-a abandonat salariul de 0 dolari pentru a calatori in Asia cu familia.

4. John Mackey, Whole Foods Market

Salariu: 1 dolar

Fondatorul magazinului care a adus mancarea organica in casele tuturor, Mackey si-a ghidat compania prin recesiune scotandu-i valorile in evidenta si venind cu oferte unice. Mackey a investit 45.0000 de dolari in 1978 pentru a infiinta magazinul alimentar care s-a transformat mai apoi in Whole Foods. Acum compania are 300 de magazine in SUA si Marea Britanie, cu vanzari de 9 miliarde de dolari si produse de toate tipurile, de la sushi la mancare organica pentru copii.

5. Robert McEwen, US Gold

Salariu: 0 dolari

Canadianul McEwen nu primeste salariu pentru a conduce compania care cauta aur in Nevada si Mexic. Tinta companiei este sa ajunga in lista S&P 500 pana in 2015, un vis indraznet, dar pe care McEwen crede ca il poate transforma in realitate. In 2000, McEwen sustinea un concurs pentru geologi, in numele companiei pe care o conducea pe atunci, GoldCorp, cu scopul de a realiza o harta a depozitelor de aur. Din acel punct a avut loc trecerea GoldCorp de la o companie falimentara, la cel mai eficient producator de aur din lume, cu un profit de anual de 40% din cifra de afaceri. Fiind cel mai mare actionar al US Gold incepand cu 2005, McEwen a crescut valoarea actiunilor cu 2.000%.

6. Richard Fairbank, Capital One

Salariu: 0 dolari

Fairbank nu castiga niciun dolar in ziua de salariu. Fiind fondator al gigantului de carduri de credit, Capital One, am putea presupune ca nu are o limita pe cardul sau. Chiar daca nu are salariu, Fairbank a castigat 16,25 milioane de dolari din premii pentru performantele realizate la conducerea companiei. Si unde mai pui ca firma ii ofera si consumabile gratuite pentru biroul de acasa?

7. Richard Kinder, Kinder Morgan

Salariu: 1 dolar

Catiga doar un dolar, dar miliardarul Kinder nu are nevoie de o marire de salariu. Are o avere de 7,4 miliarde de dolari datorata participatiei in compania din domeniul gazelor pe care a fondat-o impreuna cu prietenul William Morgan. Kinder a pus bazele Kinder Morgan dupa ce a parasit Enron in 1996.

8. Larry Page, Google

Salariu: 1 dolar

Cofornatorul Google nu accepta decat 1 dolar pentru a conduce giganticul motor de cautare, acelasi salariu ca si cel al lui Eric Schmidt, pe care Page l-a inlocuit in postul de CEO la inceputul acestui an. Detine actiuni Google in valoare de 19,8 miliarde de dolari.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#apple, #ceo fara salarii, #companii aurifere, #cresterea salariului, #mangare organiza, #nemultumit de salariu, #oracle, #salarii mari, #steve jobs, #take two, #top 500 forbes , #stiri Steve Jobs