Fostul sef al Hidroelectrica: "Un Steve Jobs gasim si in Romania"

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 17:46
2028 citiri
Fostul sef al Hidroelectrica: "Un Steve Jobs gasim si in Romania"

Fostul sef al Hidroelectrica Mihai David a declarat joi, referindu-se la managementul privat in companiile de stat, ca un Steve Jobs se poate gasi si in Romania, iar mai multi consultanti si directori afirma ca procesul va reusi daca scade influenta politica si sunt stabilite obiective clare, potrivit Mediafax.

"Un Steve Jobs (fostul director general al Apple si cofondator al companiei - n.r.) gasim si in Romania. Problema este cine il mandateaza pe noul manager, ce ii cere, pentru ca exista situatia in care omul care reprezinta statul intr-o companie nu stie ce sa ii cerara directorului general in contractul de mandat. Cand alegi un manager trebuie sa stii ce sa ii ceri.

Directorul general al unei companii ar trebui sa aiba parte din profitul companiei atunci cand isi depaseste obiectivele", a declarat David, membru in Consiliul de Administratie al producatorului de energie electrica Hidroelectrica, prezent la o dezbatere ZF Expert cu tema "Management privat la companiile de stat. Functioneaza, nu functioneaza?".

Mai multi consultanti si directori au aratat ca succesul managementului privat depinde de reducerea influentei politice in conducerea companiilor de stat, stabilirea clara a obiectivelor in contractele de mandat ale directorilor si de pachete salariale corelate cu profitul obtinut.

Radu Manolescu, director in firma de head hunting KM Trust & Partners, a spus ca doar simpla inlocuire a directorilor nu este suficienta si ca sunt necesare stabilirea obiectivelor noului manager, dar si de o analiza economica a companiei.

" Managerii privati trebuie sa stie nu doar ce se intampla in zona de afaceri, ci si in zona publica, asa cum se intampla in Franta, de exemplu. Succesul acestui demers depinde de cat de mult ministerul (Economiei - n.r.) lasa fraiele ", a afirmat Manolescu, adaugand ca sunt deja persoane care sunt interesate sa preia conducerea companiilor de stat.

Manolescu a comparat recrutarea unui manager cu un transplant de organe, aratand ca este foarte importanta si compatibilitatea dintre noul sef si compania pe care o conduce.

"Exista riscul ca organismul in care este transplantat un organ sa nu il accepte, sau invers", a spus Manolescu. David a adaugat ca, pe langa un director nou, este necesar si de un plan de afaceri pentru companie, acolo unde nu exista.

"Managementul privat la companiile de stat si eficientizarea acestor companii sunt doua teme diferite. Viitorii manageri privati nu ar trebui sa fie supusi influentei politice. Hai sa rezolvam problema presiunilor politice, care este cauza problemelor.

Pachetul salarial trebuie legat de performanta", a adaugat David. La randul sau, Bogdan Bleciu, consultant in cadrul PriceWaterhouseCoopers, a afirmat ca un singur manager nu poate atinge obiectele stabilite, daca nu este sustinut de o echipa.

"Nu cred ca un singur manager poate face treaba. Este nevoie de o echipa. De asemenea, pachetul slarial este important, pentru ca este greu sa renunti la o pozitie bine platita pentru una mai putin bine platita intr-o companie de stat, care implica si alte riscuri.

Ce ar trebui sa faca statul este nu doar sa schimbe persoane, ci si sa stabilesca obiective", a spus Belciu. David apreciaza ca dupa numirea managerilor privati, companiile romanesti care vor fi conduse de acestia vor putea deveni jucatori regionali si mai apoi europeni.

"Asta inseamna ca incepem sa lucram. Daca ne grabim, companiile romanesti pot deveni jucatori pe piata din balcani, si apoi, daca avem sange, pe cea europeana. Este un lucru fara intoarcere", a mai spus David.

In schimb, fostul presedinteal AVAB Ionel Blanculescu, in prezent consultant economic, considera ca exista deja management privat si ca decizia Guvernului de a cauta noi directori la companiile de stat este un exercitiu de imagine. "Management privat exista in acest moment. Este o falsa problema, derulata probabil doar pentru a demonstra FMI.

Este o masiva actiune de imagine si nu se va realiza. Puterea locala nu va renunta la pierderea companiilor din sfera ei de interes. Baronul local nu va permite asta", a spus Blanculescu, in opinia caruia statul ar trebui sa renunte la ideea de management privat.

Printre cele companiile care ar putea avea manageri privati se numara Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura, SNLO, CNH si Oltchim.

Seful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX la inceputul lunii august ca 15 companii de stat vor avea manageri privati, iar la unele dintre ele vor fi inlocuiti si membrii Consiliilor de Administratie.

Procesul ar urma sa fie derulat de o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului.

In luna iunie, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma ca managementul privat vor avea atat companiile profitabile, cat si cele cu pierderi, iar selectarea noilor directori va incepe in lunile septembrie - octombrie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#steve jobs, #management privat, #hidroelectrica, #mihai david , #stiri Steve Jobs