Inventiile care au schimbat lumea. Generatia Baby Boomers

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 12:45
3625 citiri
Inventiile care au schimbat lumea. Generatia Baby Boomers

Atunci cand aude cuvantul "inventator", omul obisnuit are tendinta sa-l asocieze cu Edison, Da Vinci sau, daca are cunostinte generale mai extinse, cu Nikola Tesla sau Marconi. Insa unele dintre cele mai importante inventii ale omenirii s-au facut recent, de catre "baby boom-eri", generatia formata din oameni nascuti intre anii 40 si 60. 

World Wide Web



Sir Tim Berners-Lee, nascut in Londra anului 1955, a copilarit in jurul calculatoarelor. Dupa ce a absolvit facultatea, a devenit consultant de software la Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN), in Elvetia.

In anii '80, a cautat o metoda de organizare si interconectare a diferitelor surse de informatii, texte, poze, sunete, pentru a le face mai accesibile utilizatorilor noului-aparut Internet.

Berner-Lee a dezvoltat un concept pe care l-a pus pe hartie in 1989, un limbaj cu care a scris paginile web dar si primul browser. In 1991, cand browserul a devenit disponibil pentru utilizatori, a inceput revolutia World Wide Web.

Apple II



Dupa ce a emigrat in SUA, indianul Ajay Bhatt a obtinut o diploma de inginerie electrica la Universitatea din New York.

In anii '90, in timp ce era angajat la Intel, s-a gandit la posibilitatea de a conecta si instala un periferic la un PC fara a dezasmbla unitatea. Bhatt si echipa condusa de acesta au transformat ideea in realitate, rezultatul fiind numit Universal Serial Bus.

Amprenta ADN



Sir Alec Jeffreys, profesor de genetica la Universitatea din Leicester, a fost cel care a descoperit, la mijlocul anilor 80 ca anumite secvente din lantul ADN difera de la un individ la altul.

Jeffreys a dezvoltat si o tehnica de identificare a acestor secvente. Inventia sa a revolutionat domeniul cercetarii penale.

Inima artificiala Jarvik 7



Dr. Robert Jarvik a uimit lumea inca din adolescenta, cand inventa instrumente medicale. Inainte de absolvirea Universitatii din Utah, tatal lui Jarvik s-a imbolnavit de inima.

Manat de dorinta de a-si ajuta parintele, Jarvik si-a indreptat curiozitatea spre domeniul bolilor cardiace.

In 1982, a creat Jarvik 7 care, desi nu a fost prima inima artificiala, a fost prima care se putea implanta in interiorul toracelui unui pacient, pana la gasirea unei inimi, pentru un transplant.

Robert Jarvik isi continua si astazi munca in domeniu, in cautarea unui device care sa poata inlocui inima permanent.

Microscopul cu tunelare



Gerd Binnig, fizician la IBM, s-a nascut in Germania, in 1947. In 1981, a contribuit la dezvoltarea unui instrument care permitea oamenilor de stiinta sa vada pentru prima oara atomii individiuali.

Era practic primul pas catre dezvoltarea nano-tehnologiei. Binnig a primit premiul Nobel pentru Fizica, in 1986.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#steve jobs, #inventii, #baby boomer, #ibm , #stiri Steve Jobs