PC-ul, intre moarte si evolutie

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 10:35
3593 citiri
PC-ul, intre moarte si evolutie

Pe 12 august, PC-ul celor de la IBM a implinit 30 de ani. Mark Dean, cel care a ajutat la construirea PC-ului original, i-a felicitat cu aceasta ocazie pe cei de la IBM pentru ca au abandonat business-ul cu PC-uri in 2005.

"Traim in era post-PC", spunea el, adaugand ca principala masina de calcul este acum tableta.

La o saptamana de la acest eveniment, HP anunta ca este posibil sa renunte la sectorul de PC-uri si ca nu va mai produce tableta Touchpad.

"PC-ul a murit? HP pare sa creada asta", titrau ziarele a doua zi. In tot acest context, Microsoft nu putea sa ramane inerta.

Reprezentatii companiei au comunicat mesajul ca PC-urile inca fac multe lucruri pe care tabletele si smartphone-urile nu sunt in stare sa le faca.

"Traim in era PC-plus, nu post-PC", spunea acestia.

Firma de cercetare IDC estimeaza ca in acest an se vor vinde 361,5 milioane de PC-uri in intreaga lume, numar ce va creste la 541,5 milioane, pana in 2015. Poate ca nu e o crestere impresionanta, dar nici "moarte" nu poate fi.

Abandonarea sectorului de PC-uri de catre HP nu este o reactie vizionare, tinand cont de ultimele dezvoltari din piata. Analistii sugerau aceasta miscare inca din 2001, cand iPad-ul nu era nici macar in mintea lui Steve Jobs.

CEO-ul HP, un veteran al business-ului cu software, vrea sa schimbe directia companiei catre produse profitabile si servicii pentru companii mari.

Tabletele si smartphone-urile sunt personale si din ce in ce mai puternice, in ceea ce priveste puterea de calcul.

Nu sunt masini intru totul noi, ci mai degraba companioni ai PC-urilor, scrie revista Time, tendinta ce ar putea sa se pastreze multi ani de acum inainte.

Si Microsoft a inteles acest lucru, motiv pentru care a construit un Windows 8 special pentru tablete. Acesta va fi prezentat oficial in luna septembrie, in cadrul conferintelor BUILD.

In tot acest context, decizia HP de a renunta la PC-uri este mai usor de inghitit decat decizia de a renunta la Touchpad, la doar cateva saptamani dupa lansare.

Prin aceasta miscare, HP a transmis mesajul ca nici macar nu va incerca sa fie un jucator important in viitorul computing-ului personal.

O veste buna pentru Apple, dar una rea pentru consumatori si, timpul o va dovedi, pentru profitul HP.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#pc, #smarpthone, #tableta, #hp, #steve jobs , #stiri Steve Jobs