Secretele lui Steve Jobs, dezvaluite. Vezi lectiile geniului Apple

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 12:07
3561 citiri
Secretele lui Steve Jobs, dezvaluite. Vezi lectiile geniului Apple

Sta in natura firii umane sa ignoram cel mai important lucru din lume si anume existenta prezentului. Momentul „aici si acum” nu se mai intoarce, iar ignorarea lui poate dauna, pe termen lung, chiar propriului business. Steve Jobs a stiut cum sa profite de toate avantejele pe care le-a avut, de-a lungul timpului, si isi impartaseste din intelepciune. Iata ce ii sfatuieste geniul din spatele Apple pe antreprenori.

1.    Cele mai durabile inovatii sunt formate din „mariajul” artei cu stiinta

Steve Jobs a indicat, intotdeauna, ca principala diferenta dintre Apple si celelalte companii producatoare de calculatoare este faptul ca Apple incearca intodeauna sa uneasca arta si stiinta.

Prima echipa care a care a lucrat la Mac era formata din membrii cu studii in antropologie, arta, istorie si literatura. Acesta ar fi secretul care sta in spatele longevitatii produselor Apple.

Cu toate acesta, este dificil pentru oamenii de stiinta sau pentru ingineri sa inteleaga „sufletul” produselor, motiv pentru care fiecare companie ar trebui sa aiba lideri care sa faca aceasta diferenta.

2.    Daca vrei sa realizezi ceva pentru posteritate, nu folosi focus-grupuri

In management exista un curent potrivit caruia trebuie sa stii sa asculti clientul, iar acest lucru nu il poti face decat daca te pui in locul consumatorului.

Steve Jobs a fost unul dintre primii oamenii de afaceri care a negat teoria, sustinand ca este pierdere de vreme.

In prezent, clientii nu stiu mereu, cu exactitate, ce isi doresc, mai ales daca este ceva ce nu au mai vazut sau despre care nu au mai auzit niciodata. In momentul in care a venit clar faptul ca Apple va lansa o tableta, foarte multi erau sceptici.

Chiar si numele produsului, iPad, a fost luat in deradere. Lucrurile s-au schimbat in momentul in care oamenii au inceput sa cumpere tableta si au transformat-o, rapid, intr-un  „must have”.

3.    Nu va temeti de esec

Steve Jobs a fost concediat de succesorul pe care il alesese, unul dintre cele mai jenante momente publice din industria afacerilor, din ultimii 30 de ani.

Cu toate acestea, Jobs nu a devenit un capitalist anonim. S-a mobilizat si s-a intors la lucru cu acceasi pasiune. Cu 8 ani in urma a fost diagnosticat cu cancer, si i s-a spus ca nu mai are de trai doar cateva saptamani.

4.    Nu poti uni punctele din fata, ci doar pe cele din urma

Aceste cuvinte au fost spuse in cadrul dicursului de la Stanford, din 2005. Ideea din spatele expresiei consta in faptul ca desi esti convins ca poti sa iti planifici viata in avans, intotdeauna apare ceva neprevazut.

Ceea ce acum te lasa cu un gust amar, peste cativa ani s-ar putea transforma intr-o afacere de succes. Nu trebuie sa fii foarte atasat de felul in care iti imaginezi ca va fi viata ta, ci mai degraba sa ai incredere ca in viitor lucrurile se vor schimba.

5.    Asculta-ti instinctul

Intotdeauna trebuie sa iti asculti instinctul, care iti va spune daca ai urmat sau nu drumul bun. Din momentul in care iei o decizie, fie ca alegi cariera impusa de parinti sau pentru ca ti s-a parut a fi extrem de profitabila, intri pe pilot automat, crede Steve Jobs.

Pe de alta parte, el nu a fost niciodata un astfel de personaj, ci mai degraba este un om cu un plan, sustine Forbes, adaugand ca geniul Apple nu a impartasit planul sau cu oricine. In clipa in care Steve Jobs a vazut un exemplu din Graphical User Interface a stiut ca acela va fi viitorul computerului. Asa a aparut Macintosh.

6.    Pastreaza-ti asteptarile inalte, atat de la tine, cat si de la cei din jur

Despre Steve Jobs circula povestri potrivit carora a tipat de multe ori la angajati si care il descriu ca pe un obsedat de control si ca pe un perfectionist.

In final, insa, Steve Jobs dovedeste ca isi pastreaza pasiunea. El vrea totul de la cei din jur si ce-i mai bun din el insusi si in ciuda acestor pretentii mari de la ceilalti, continua sa fie un magnet pentru talente.

7.    Sa nu iti pese daca ai dreptate, ci sa iti pese de reusita

Steve Jobs obisnuia sa foloseasca aceasta replica in interviurile pe care le avea, dupa ce fusese concediat de la Apple.

Daca trebuie sa furi ideile bune ale celorlalti, pentru a le face pe ale tale mai bune, atunci nu ezita. Poti fii atat de concentrat de felul in care vrei sa arate un produs, incat sa uiti de realitate.

De exemplu, cand Apple III a fost lnasat, era avangardist si zgomotos, desi initial, Steve Jobs anuntase ca va fi elegant si silentios.

8.    Inconjoara-te de cei mai talentati oameni

Exista o conceptie eronata care sustine ca Apple inseamna Steve Jobs. Nimic mai gresit. In realitate, Steve Jobs s-a inconjurat de talente: Phill Schiller, Jony Ive, Peter Oppenheimer si Tim Cook.

Toti acestia sunt oameni extrem de talentati, care, din pacate, nu primesc recunoasterea pe care o merita.

Faptul ca actiunile Apple au fost atat de valoroase, de cand a parasit Jobs compania, este o dovada pentru meritul echipei.

9.    „Ramai flamand, ramai prost”

O alta afirmatie a lui Jobs, facuta in cadrul discursului de la Stanford. Steve Jobs aminteste de o intamplarea din tineretea sa, cand una dintre cele mai importante publicatii de atunci, „The Whole Earth Catalog” a prezentat, pe coperta ultimului numar, mesajul „Stay Hungry. Stay Foolish”.

Mesajul ii sfatuia pe cititori sa nu isi potoleasca niciodata curiozitate si sa fie intotdeauna dornici sa afle informatii noi.

10.    Totul este posibil prin munca, determinare si viziune

Desi este considerat cel mai mare CEO care a existat, vreodata, si chiar parintele computerului modern, la sfarsitul zilei, Steve Jobs este doar un alt om obisnuit, scrie Forbes. Este sot, tata si prieten.

Cand Jobs s-a intors la Apple, in 1990, firma era la un pas de faliment. Acum este cea mai mare companie din lume. Totul este posibil, prin munca si prin insusirea lectiilor „predate” de geniul din spatele Apple, concluzioneaza publicatia amintita.

#apple, #ipad, #jobs, #steve jobs apple , #stiri Steve Jobs