Steve Jobs a murit. Si Apple?

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 21:11
7515 citiri
Steve Jobs a murit. Si Apple?

Steve Jobs, co-fondatorul Apple, a murit miercuri noapte dupa o indelunga lupta cu nemilosul cancer pancreatic, lasand in urma o serie de produse electronice de mare anvergura. De-a lungul carierei sale el a reinventat conceptul de telefon sau music player si a transformat Apple intr-un gigant in valoare de 350 de miliarde de dolari. Odata cu moartea liderului vizionar al Apple, multi se intreaba insa care va fi soarta companiei: va continua ea seria de succese sau isi va da obstescul sfarsit imediat dupa "omul care a schimbat lumea"?

Considerat drept unul intre cei mai buni CEO din istorie, Jobs i-a predat scaunul de conducator al Apple lui Tim Cook in august si multi analisti considera ca Apple este, inca de pe atunci, foarte bine pozitionat in perspectiva, scrie The Huffington Post.

Moartea lui Steve Jobs, insa, lasa in urma si cateva de semne de intrebare.

Va putea Apple sa atinga succesul fara Steve Jobs?

Jobs era cunoscut pentru atentia cu care supraveghea fiecare pas al procesului de product-development, de la conceptie pana la executie.

Macintosch, iPod, iPhone si iPad, toate stralucesc datorita sensibilitatii sale in ceea ce priveste designul. Totusi, investitorii si utilizatorii de gadgeturi s-au obsinuit in ultimul an cu ideea unui Apple lipsit de liderul sau vizionar.

Inca din ianuarie 2011, cand Jobs si-a luat cel de-al treilea concediu medical si Cook preluase interimatul, aproape nimeni nu se mai astepta ca Jobs sa se intoarca pe postul de CEO Apple, cu norma intreaga. Cu toate acestea, investorii si clientii nu si-au pierdut increderea in companie.

Apple ar putea avea o sumedenie de produse pregatite pentru lansare, si tocmai de aceea nu ar trebui sa intampine dificultati in urmatoarea perioada.

Dar inca nu stim foarte clar daca geniul de creatie al lui Jobs a fost atat de usor transferabil. Reactia inerta a publicului la prima lansare de produs a lui Tim Cook ar putea fi un semnal de alarma.

Ce se va intampla cu actiunile Apple?

Sanatatea lui Jobs a fost vazuta drept o problema pentru investitori inca din 2004, cand a fost diagnosticat cu cancer, insa asta nu a impiedicat compania sa evolueze pe piete. Actiunile au fost putin afectate in august, cand Jobs anunta ca renunta la scaunul de CEO, dar si mai putin afectate in sesiunea de dupa anuntul oficial al mortii lui Steve Jobs.

Factorii care ar putea afecta cel mai puternic actiunile sunt increderea in lantul de produse iPhone si iPad, dar si modul in care compania va face fata rivalului Google sau Amazon.

Ce lasa Steve Jobs in urma sa?

Jobs este considerat unul dintre cei mai mari CEO din istorie, alaturi de Henry Ford si alti conducatori de companii-gigant din SUA. Una dintre cele mai mari realizari ale sale a fost faptul ca revenit la conducerea companiei si a doua oara.

Dupa ce a pus bazele companiei alaturi de Steve Wozniak, in 1976 si a oferit lumii Apple II si Macintosh, a fost dat afara tocmai de CEO-ul ales de el, John Sculley. Cand Jobs s-a intors in companie, in 1997, sansele de supravietuire ale Apple erau indoielnice, insa el a reusit sa transforme radical compania, indreptand-o spre succes.

Nu exista foarte multe exemple in istorie care sa demonstreze o astfel de revenire.

De-a lungul timpului, Jobs cumparase si Pixar, in 1986, care era, pe vremea aceea, un fel de experiment al tehnologiei animatiei digitale. Compania a devenit la un moment dat un adevarat colos, iar in momentul in care a fost achizitionat de Disney, in 2006, Jobs a devenit cel mai mare actionar al gigantului de entertainment.

Din nou, nu prea exista exemple in istorie in care un CEO sa transforme un proiect colateral intr-o poveste de succes de talie mondiala.

Cei cativa critici ai lui Jobs sustin ca Maintosh a fost doar o adunatura de tehnologii imprumutate si ca, pe laga asta, Apple a oferit lumii doar un telefon lucios si un music player imbunatatit.

Insa multi oameni considera ca impactul sau in societatea si cultura noastra a fost monumental.

Se va schimba Apple odata cu venirea lui Cook?

Chiar daca si Jobs si Cook sunt cunoscuti pentru perfectionismul caracteristic, succesorul lui Jobs pare a fi mult mai maleabil in colaborarea cu oamenii. Daca Jobs era recunoscut ca un manager dur, capabil sa ii dea afara pe oameni dupa o discutie in lift, Cook are mai multe aptitudini de comunicare si stie sa ajunga la un consens.

Daca si cum se va transforma Apple in mana lui Cook ramane o intrebare deschisa. Oricum, succesul lui Cook in Apple ar putea fi datorat trasaturilor sale comune cu Jobs: tendinta spre perfectionism, atentie exhaustiva la detalii si atitudinea de la masa negocierilor.

La inceput, Jobs trebuia sa intervina in negocierile lui Cook pentru rezultate optime insa dupa ani de negocieri cu partenerii asiatici si trei interimate in absenta lui Steve Jobs, Cook si-a dobandit credibilitatea, iar increderea sa in fortele proprii aduce numai castiguri.

De cine mai depinde succesul companiei in viitor?

Designerul Jonathan Ives, directorul de marketing Phil Schiller si Scott Forstall sunt trei dintre cei mai important jucatori ai Apple. Schiller i-a tinut locul lui Jobs la diferite lansari, iar odata cu venirea lui Cook, Schiller are mari sanse sa castige vizibilitate in fata publicului.

Ce pregateste Apple ca "Next Big Thing"?


Speculatiile vin din abundenta in ceea ce priveste directia pe care Apple o va lua sub conducerea lui Cook, sau daca Jobs a lasat deja bazele urmatorului produs de succes al Apple.

Deocamdata, cele mai multe speculatii se invart in jurul ideii de imbunatatire a sufrageriei sau televizorului.

Apple a adus rezultate remarcabile in trecut adresandu-se industriilor fragmentate, care stagnau - mai exact, muzica si telefoane. El le-a reinventat cu ajutorul inovatiei tehnologice.

Multi experti sustin ca este vorba de un nou TV, iar abundenta de optiuni ar putea rezulta intr-un produs aranjat intr-un stil caracteristic Apple, "pur si simplu frumos".

#apple murit, #jobs murit, #steve jobs a murit , #stiri Steve Jobs