Succesiunea averii lui Steve Jobs nu va fi publica

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 13:25
2169 citiri
Succesiunea averii lui Steve Jobs nu va fi publica

Steve Jobs si sotia sa au plasat in 2009 cel putin trei proprietati in trust-uri (administrare privata, n.r.), strategie prin care cofondatorul Apple a incercat sa se asigure ca averea si succesiunea nu vor fi facute publice dupa moarte, relateaza Mediafax.

Transferurile de proprietate au avut loc in timpul unui concediu medical din 2009, potrivit inregistrarilor publice ale tranzactiilor.

Plasarea averii in trust se face printr-un contract care da activele in incredintare unei persoane sau firme specializate, in baza unor conditii stricte, beneficiarul pastrand drepturile de exploatare si orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietati.

Considerat unul dintre cei mai de seama inovatori in domeniul computerelor, industria muzicala si sectorul comunicatiilor mobile, Jobs a murit miercuri, la varsta de 56 de ani, dupa o lupta indelungata cu cancerul.

Nu se stie daca Jobs a plasat in trust-uri similare si alte active, precum actiunile detinute la Apple si Walt Disney, insa procesul de succesiune ar putea ramane in totalitate secret daca a luat astfel de masuri.

Plasarea actiunilor si a proprietatilor imobiliare in trust-uri poate minimiza taxele pe avere in urma decesului, si poate in acelasi timp preveni dezvaluirea publica a averii in tribunal, potrivit unui avocat din San Francisco specializat in trusturi si administrarea averii, citat de Reuters.

"Daca a facut totul asa cum trebuie, detaliile ar putea sa nu fie aflate niciodata", comenteaza acesta.

Averea lui Jobs a fost estimata in septembrie de Forbes la 7 miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind constituita din actiuni la Walt Disney si Apple.

Jobs si sotia sa, Laurene, detin de cativa ani o casa in Palo Alto, California, si alte doua proprietati in apropiere. In martie 2009, in timpul unui concediu medical indelungat, Jobs si Laurene au transferat drepturile de proprietate pentru cele trei active catre doua trusturi.

Legislatia statului California impune ca testamentele sa fie depuse la tribunal la cel mult 30 de zile dupa deces, insa surse din avocatura sustin ca acest termen este rareori respectat. In plus, documentul ar putea contine foarte putine informatii daca Jobs si-a plasat toate activele in trust-uri, potrivit unui alt avocat specializat in astfel de chestiuni.

Astfel, testamentul ar putea preciza doar ca averea este incredintata unui trust, care se va ocupa de succesiune in spatele usilor inchise, potrivit avocatilor.

Steve Jobs are circa 5,4 milioane de actiuni Apple, care valoreaza peste 2 miliarde de dolari, si 138 de milioane de actiuni Walt Disney, in valoare de circa 4,5 miliarde de dolari.

Jobs a primit de la Apple un salariu simbolic de numai un dolar pe an, fiind compensat mai mult in actiuni si drepturi de achizitie, dar ocupa un scaun si in consiliul director al Disney.

Urmasii sai sunt sotia si cei patru copii, din care o fata dintr-o relatie anterioara casatoriei, dar si o sora.

#steve jobs, #apple, #steve jobs a murit, #steve jobs deces, #de ce a murit steve jobs, #steve jobs inmormantare, #steve jobs omagiu , #stiri Steve Jobs