Vanzarile iPad lovesc actiunile Apple

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 10:22
1514 citiri
Vanzarile iPad lovesc actiunile Apple

Apple a raportat si pentru trimestrul al treilea cresteri puternice ale veniturilor si profitului, peste estimarile analistilor, dar actiunile companiei au scazut puternic la New York din cauza vanzarilor sub asteptari ale tabletei iPad, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Profitul net al Apple a crescut cu 70% in trimestrul al patrulea fiscal, la 4,31 miliarde de dolari, de la 2,53 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au urcat cu 67%, la 20,3 miliarde de dolari. Ambii indicatori au depasit semnificativ estimarile analistilor.

Pe ansamblul anului fiscal octombrie 2009 - septembrie 2010, profitul net al companiei a urcat de asemenea cu 70%, de la 8,2 miliarde de dolari la 14 miliarde de dolari, iar vanzarile au crescut cu 52%, de la 42,9 miliarde de dolari la 65,2 miliarde de dolari.

La prezentarea rezultatelor, directorul general al companiei, Steve Jobs, si-a asumat o atitudine ofensiva, criticand dur concurentii, de la Google si Research In Motion la Samsung si Dell, insa tonul incisiv al "parintelui" Apple nu a limitat declinul de pe bursa.

Jobs nu s-a mai adresat de doi ani investitorilor in cadrul unei conferinte despre rezultatele financiare si a atacat, luni seara, principalii competitori ai iPhone si iPad, punand accent in special pe tablet PC-urile concurente anuntate recent.

"Recolta asta de tablete de sapte inci (diagonala ecranului - n.r.), toate vor fi moarte inca de la lansare. Producatorii lor vor invata lectia dureroasa ca fac tablete prea mici", a afirmat Jobs, facand referire in principal la gadget-urile anuntate de Samsung si Dell.

Actiunile Apple, a doua mare companie din componenta indicelui Standard & Poor's 500 dupa Exxon Mobil, au scazut cu 6% la New York, cel mai puternic declin inregistrat de gigantul IT din 2008.

Capacitatea deficitara de furnizare si productie a limitat vanzarile iPad, tableta cu un ecran de 9,7 inci, la 4,19 milioane de unitati in al patrulea trimestru fiscal (iulie-septembrie), in timp ce piata astepta un nivel apropiat de cinci milioane. Din cauza problemelor de productie, clientii asteapta chiar si cateva saptamani pana sa primeasca iPad-ul comandat.

Analistii anticipeaza ca vanzarile se vor imbunatati in sezonul sarbatorilor de iarna, daca Apple depaseste obstacolele pe partea de oferta.

Insa nu numai vanzarile au dezamagit piata, ci si marja de profit obtinuta de companie pe iPad, de 36,9%, fata de estimarea de 38,2% care circula printre analisti si investitori.

Compania nu a dezamagit insa in privinta vanzarilor de iPhone si Mac. Apple a vandut 14,1 milioane de smartphone-uri in trimestrul analizat, in urcare cu 91% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste asteptarile pietei. Totodata, volumul de PC-uri vandute a urcat cu 27%, la 3,9 milioane de unitati, spre marja superioara a estimarilor analistilor.

Jobs nu a ratat ocazia de a ataca rivalul canadian Research In Motion, notand in conferinta cu investitorii ca vanzarile iPhone le-au depasit pe cele ale BlackBerry.

"Nu ii vad suflandu-ne in ceafa in viitorul previzibil", a spus seful Apple.

Totodata, Jobs a criticat sistemul de operare Android dezvoltat de Google pentru telefoane mobile, caracterizandu-l drept "fragmentat".

#ipad, #apple, #vanzari, #steve, #jobs , #stiri Steve Jobs