UPDATE Plecarea lui Demetriade de la TAROM, la cererea ministerului. Pascariu urmeaza pe lista - surse

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:07
1696 citiri
UPDATE Plecarea lui Demetriade de la TAROM, la cererea ministerului. Pascariu urmeaza pe lista - surse
Sursa foto: Adevarul.ro

Ministerul Transporturilor le-a cerut demisia din functiile detinute la Tarom presedintelui Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si directorului executiv, Nicolae Demetriade, intrucat acestia nu au fost de acord sa prelungeasca mandatul lui Christian Heinzmann, CEO al Tarom, care expira la 19 noiembrie, au declarat surse din cadrul companiei aeriene.

"Ministerul Transporturilor le-a cerut celor doi prelungirea mandatului lui Heinzmann, care expira la 19 noiembrie. Cei doi nu au fost de acord, astfel ca ministerul le-a cerut demisia. Nicolae Demetriade si-a dat demisia, insa Dan Pascariu, nu. In aceasta dupa-amiaza, la ora 17.00, va avea loc o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor Tarom, in cadrul careia, cel mai probabil, Dan Pascariu va fi revocat din functie", au spus sursele citate pentru Agerpres.

Contactat de Agerpres, directorul executiv Nicolae Demetriade a confirmat ca informatiile legate de demisia sa sunt corecte.

"Informatia este corecta. Mi-am dat demisia pentru ca ministerul a intervenit in activitatea Tarom. Am crezut ca, daca va fi un management privat, ministerul nu va interveni, dar se pare ca acest lucru a fost doar un vis", a spus Nicolae Demetriade.

La randul sau, Dan Pascariu a confirmat, pentru Agerpres, ca nu a demisionat din functia detinuta la Tarom, dar se asteapta sa fie revocat din functie.

Conflictul de la TAROM

Nicolae Demetriade si-a dat demisia din functia de administrator - director executiv al TAROM , dar si din Consiliul de Administratie al companiei aeriene nationale.

El invoca aplicarea prevederilor ordonantei privind managementul privat la TAROM, afirmand ca aceasta a fost "o iluzie".

"Aplicarea OUG 109/2011 a fost doar o iluzie", a declarat Demetriade pentru Mediafax.

Intrebat daca a demisionat doar din functia de director executiv, sau si din Consiliul de Administratie, Demetriade a raspuns: "Din toate".

CA-ul TAROM a hotarat in iunie sa urgenteze aplicarea masurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv, dupa ce reprezentantii consiliului s-au declarat nemultumiti de activitatea directorului general al companiei, belgianul Christian Heinzmann.

Demetriade a fost numit in CA al TAROM in luna mai.

TAROM a incheiat primul semestru cu pierderi de 63 milioane lei, in scadere fata de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumatate a anului trecut. Venituri operationale au atins 534 milioane lei, fata de 498 milioane lei la jumatatea anului trecut.

Planul de management, aprobat de Consiliul de Administratie in luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei in acest an, de 18 milioane lei in 2014, urmand ca in 2015 si 2016 compania sa realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane ei.

Compania urmareste de asemenea o crestere a numarului de pasageri transportati cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane in acest an la 2,6 milioane in 2016, si o majorare a gradului de incarcare a aeronavelor, de la 68% in acest an la 75% in 2016.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#demisie Demetriade TAROM, #management privat Tarom, #reorganizare TAROM, #rezultate financiare TAROM , #Management