Poate salva un manager privat Tarom?

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
2811 citiri
Poate salva un manager privat Tarom?

Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.

Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.

Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.

Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost sa schimbi managementul intr-o companie, cand nu stii ce vrei sa faci cu ea".

Alegerea unui manager, un proces minutios

Compania pe care o conduce Radu Furnica a gestionat proiecte similare, precum recrutarea noului director general al Bursei de Valori Bucuresti, Victor Cionga.

"Eu am muncit o luna si jumatate la inceputul acelui proiect (n.r. recrutarea directorului general al BVB) doar ca sa definesc specificatia pozitiei. Pentru ca un om serios sa fie atras in acel proiect, trebuie sa ii spui ce urmeaza sa faca in acea companie, care e contextul in care functioneaza, care sunt problemele pe care le are, care sunt provocarile care stau in fata, ce resurse are, care e situatia financiara. Lucrurile acestea trebuie clar definite, inainte sa te duci sa cauti un om serios, care sa vina intr-o companie", a explicat Furnica.

Headhunterul George Butunoiu, implicat in selectia managerilor privati din 10 companii de stat din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, inclusiv Tarom, a explicat care sunt criteriile de alegere a candidatilor:

"Trebuie sa urmareasca exact profilul managerului intr-o companie privata, asemanatoare ca dimensiune cu compania de stat. Sunt anumiti oameni obisnuiti sa lucreze in companii de dimensiunea celor de la stat. Nu este nicio diferenta de fond intre profilul managerului care lucreaza intr-o companie privata si a celui care lucreaza intr-o companie de stat".

4 ministri, 4 directori, 4 ani de pierderi la Tarom

Managerul privat care va conduce Tarom va trebui sa recupereze derapajul pe care compania l-a inregistrat in ultimii patru ani, in care s-au perindat tot atatia directori generali, numiti de patru ministri diferiti.

George Birla a preluat conducerea companiei Tarom la inceputul lui 2008, fiind numit de fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban, dar a ocupat functia doar pana in luna octombrie. In iulie 2008, Radu Berceanu a numit-o in functie pe Ruxandra Brutaru, care a predat stafeta in aprilie 2011 Gabrielei Bordea, numita de Anca Boagiu. Sorin Georgescu, fostul director de marketing si de vanzari a preluat conducerea companiei in luna august a acestui an, fiind numit in functie de actualul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Noul manager al companiei Tarom va trebui sa regandeasca reteaua de rute pe care opereaza compania aeriana, sa exploateze mai eficient flota foarte eterogena in prezent, sa restructureze politica de distributie si sa analizeze procedurile prin care se fac achizitii publice, potrivit unui raport Roland Berger, citat de Ziarul Financiar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#selectie manager privat Tarom, #manager privat Tarom, #selectie manageri privati, #George Butunoiu Tarom , #Management