''Cifrele arata ca, acum, KLM este compania preferata a romanilor''

Marti, 01 Noiembrie 2005, ora 08:04
1152 citiri

Interviu cu Alexandru Dobrescu, country manager al KLM Royal Dutch Airlines.Domnule director, cum se vede Romania dintr-un avion al companiei KLM?

Am observat ca, in general, companiile aeriene sunt ca un barometru, ele masoara suisurile si coborasurile unei economii, impactul asupra societatii. Este, categoric, un semn bun pentru Romania ca mai multe companii aeriene isi anunta prezenta sau isi vor face simtita pre-zenta in tara. Este un semn bun pentru Romania ca avem atatea companii multinationale. Este un semn bun ca au aparut companiile asa-numite A"low carierA", prezente astazi pe aceasta piata. Privind din aceasta perspectiva, as spune ca Romania merge in directia buna. Lucrez in acest domeniu de suficient timp ca sa simt acest puls si sa afirm cu tarie acest lucru. Pe de alta parte, Romania va face un pas foarte important cand se vor deschide si alte destinatii decat Bucurestiul. Sigur ca da, deocamdata functioneaza si Timisoara, dar mai sunt si alte destinatii in zone care pot fi acoperite. Trebuie vazut cine indrazneste primul. In general, indraznetii se si aleg cu ceva, nu? Indraznetii castiga.

Din ce an a intrat KLM pe piata autohtona?

KLM Royal Dutch Airlines a reinceput zborurile spre si dinspre Romania (Bucuresti) in aprilie 1996, dupa o pauza de 27 de ani. Pentru inceput, au fost 10 zboruri pe saptamana, iar dupa doar cateva luni au fost introduse 14 zboruri pe saptamana. In cei aproape 10 ani care au trecut de la inaugurarea primului zbor spre Bucuresti, KLM a facut in permanenta eforturi pentru a imbunatati serviciile si a creste numarul de locuri oferite.

Ce cifra de afaceri realizeaza compania in Romania?

Anul trecut au fost 23,5 milioane euro, anul acesta ne uitam la aproximativ 25 de milioane. Este mult, este putin, e greu de apreciat, trebuie sa ai date despre cheltuielile pe care le are efectiv compania ca sa opereze aceasta destinatie.

Cum evolueaza o astfel de afacere aici?

Anul trecut, o calatorie in Europa costa in medie 360-370 de euro, din care taxele erau aproximativ 70 de euro. Anul acesta un bilet costa 300 de euro, din care taxele reprezinta 130 de euro. Cat profit fac companiile aeriene in aceasta situatie, in care costurile de operare s-au majorat, s-a marit pretul carburantilor, au crescut taxele de aeroport si, in general, toate taxele platite si de pasageri, ca beneficiari de servicii, dar si de companiiA e discutabil. Cei care spun ca obtin profit in Romania se cam grabesc.

Cum va raportati la celelalte companii de pe piata, si ma refer aici la numar de avioane, personal, birouri in orasele importante din tara?

Pana la 30 octombrie 2004, KLM opera cu doua zboruri pe zi, transportand aproximativ 100.000 de pasageri anual din Bucuresti spre Amsterdam si mai departe. KLM a devenit, in scurt timp dupa reinceperea operatiunilor, una dinte cele mai mari companii aeriene straine care opereaza pe piata romaneasca. Incepand cu 1 noiembrie 2004, KLM a inaugurat cel de-al treilea zbor zilnic din Bucuresti spre Amsterdam si retur. Acest zbor suplimentar a crescut capacitatea oferita pe piata si a oferit mai multe destinatii si conexiuni mai rapide in Amsterdam-Schiphol spre intreaga retea globala a KLM.

Cat de mare este flota de transport aerian pe care o operati in Romania?

KLM opereaza in Romania de trei ori pe zi cu aeronave Boeing B737-300/400/800/900. Capacitatea oferita este in functie de versiunea aeronavei: 127 locuri la seria B737/300 pana la 183 locuri la versiunea B737/900.

In ce ani au fost construite aeronavele?

Toate avioanele de scurt si mediu curier sunt de ultima generatie. Seriile 800 si 900 de la B737 au fost introduse in 2000-2002. In anul 2002, KLM a lansat un program complex de innoire a flotei de lung curier. Astfel, aeronavele din vechea generatie B747-300 si MD11 au fost inlocuite cu avioane noi de tipul B777-200 si Airbus 330-200.

Care este varsta medie a flotei folosite pentru zborurile in Romania?

In prezent, KLM detine una dintre cele mai noi flote din lume, cu o medie de varsta de 7,2 ani. In urmatorii trei ani, alte 18 aeronave Airbus 330 vor fi livrate, astfel incat media de varsta va fi si mai mica. Toate aparatele sunt echipate cu tehnologie de ultima ora care asigura nu doar siguranta deplina a zborului, ci si o protectie fata de mediul inconjurator (consum, poluare, poluare fonica).

Pe ce loc credeti ca se plaseaza KLM in topul preferintelor romanilor?

Daca ne-am uita strict pragmatic pe cifre: cate zboruri, cati pasageri, ce venituri genereaza, pot spune ca este compania preferata. Dar aici concura mai multi factori: sa nu uitam ca Amsterdam este punctul-cheie, punctul de transfer, este unul dintre principalele orase din Europa. Este atat de facil sa tranzitezi Amsterdam, incat pentru cetateanul roman - care inca are o oarecare temere de a calatori - apare natural aceasta preferinta. El alege Amsterdam pentru ca este un singur terminal, totul este amplasat pe un singur etaj, bine organizat, nu se rataceste, nu poate pierde cursa conexaA

Care este profilul calatorului roman cu avionul? Cum il vedeti dumneavoastra?

Daca imi puneati aceasta intrebare in 2000, 2001 m-as fi gandit inainte sa va raspund. Acum lucrurile sunt simple, practic cetateanul roman, la el ma refer, este principalul meu client, are usurinta in a alege compania aeriana. Isi alege compania aeriana ca si cum ar alege sa circule cu autobuzul sau cu trenul de aici la Constanta. Si, fara sa exagerez, punand putin lucrurile in perspectiva, daca ne gandim la 2008-2009, probabil ca asta va fi ideea: calatoriile de aici la Amsterdam cu KLM-ul, de aici la Frankfurt cu Lufthansa, de aici la Roma cu TAROM sau Alitalia si nu isi mai face probleme vizavi de costul biletului. Probabil ca, datorita competitiei, si pretul biletelor se va reduce.

KLM a introdus un nou concept pentru zborurile europene care cuprinde trei niveluri: Base, Economy si SelectA

Conceptul inseamna, in primul rand, o adaptare la cerintele pietei si la dinamica industriei aviatice. Cele trei niveluri tarifare si operationale pentru zborurile europene vin sa satisfaca cerintele pasagerilor. Base ofera cele mai competitive tarife si reprezinta solutia ideala pentru calatorii de cel putin sapte zile. Datele de calatorie nu pot fi schimbate, iar biletul - fiind la cel mai mic tarif - trebuie sa fie achizitionat din timp. Cu cat rezervarea se face mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele sa se confirme. Economy ofera acelasi serviciu la bord ca Base, dar cu o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste planurile de calatorie. Tarifele Select ofera bilete cu conditii de aplicare foarte flexibile, dublul milelor zburate prin programul Flying Blue si multe alte avantaje atat la sol, cat si la bord.

Ce ofera in plus KLM World Business Class?

World Business Class inseamna stil, confort si serviciu complex si complet, atat la sol, cat si la bord. La sol, operatiunile de verificare sunt extrem de rapide si sunt efectuate la ghisee speciale, pasagerii WBC se urca primii la bord. De asemenea, au acces la salile noastre de asteptare din toata lumea. La Schiphol, 5 sali de asteptare sunt oferite pasagerilor de la World Business. Salile ofera o atmosfera linistita, confortabila, potrivita lucrului sau relaxarii. Aici sunt disponibile toate facilitatile tehnice ale unui birou, dar si bauturi, mancare, ziare, reviste si dusuri sau locuri de dormit.

George Stoica

Saptamana Financiara

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...