Companiile low-cost determina TAROM sa ieftineasca preturile biletelor

Joi, 08 Februarie 2007, ora 04:53
1849 citiri

TAROM va reduce preturile la bilete din cauza concurentei tot mai mari produse de companiile low-cost care au venit pe piata romaneasca, a anuntat miercuri directorul general al companiei, Gabriel Dumitrescu.

'Concurenta tot mai mare a companiilor low-cost determina o analiza a politicii tarifare a companiei, astfel incat veti vedea scaderi la preturi atat in cadrul ofertelor de vara, dar si in extrasezon', a spus Gabriel Dumitrescu.

Oficialul a precizat ca TAROM va incerca, concomitent cu reducerea tarifelor, si sa creasca calitatea serviciilor companiei pentru a atrage noi clienti.

'De exemplu, promotia tarifelor reduse cu 50 la suta pentru destinatiile interne nu a avut efectul scontat asupra destinatiilor vizate de noi', a spus Dumitrescu.

Directorul TAROM a declarat ca la ora actuala compania are probleme de incarcare si profitabilitate pe curse precum Bucuresti - Baia Mare, Bucuresti - Satu Mare, si, in special, pe cursele spre Moldova, precum Iasi, care a inregistrat totusi recent o crestere a numarului de pasageri, si Suceava.

Pe plan extern, cele mai incarcate curse ale companiei sunt cele spre Madrid, Tel Aviv, Londra, Barcelona si Paris, cu un grad de incarcare si de 100 la suta in perioada sezonului.

'Pe unele dintre aceste curse s-a mers cu incarcare de 100 la suta, in orice caz media anuala de peste 70 la suta in cazul curselor enumerate', a declarat directorul de marketing al companiei, Gabriela Bordea.

Pe plan intern, cursele cu cel mai mare grad de incarcare sunt cele spre Cluj-Napoca si Timisoara.

TAROM va opta pentru o alianta internationala de companii aeriene in a doua parte a anului

Operatorul aerian romanesc TAROM va opta pentru una dintre cele mai importante aliante de companii aeriene internationale, Star Alliance sau Skyteam, in a doua parte a anului, a anuntat miercuri, directorul general al companiei, Gabriel Dumitrescu, cu ocazia unei conferinte de presa.

'In a doua jumatate a anului vom avea o decizie cu privire la alianta la care ne vom afilia. Oricum, pana la sfarsitul anului se va sti alianta din care vom face parte', a spus directorul general al companiei TAROM.

Acesta a declarat ca decizia afilierii la una dintre cele doua aliante este importanta, insa este determinanta negocierea contractului de afiliere. Practic, TAROM trebuie sa-si negocieze foarte bine rutele pe care va opera pentru a nu ajunge sa opereze pe curse pe care nu doreste.

TAROM urmeaza sa decida care dintre primele doua aliante aeriene mondiale reprezinta ce mai buna alegere.

Star Alliance este prima si cea mai mare alianta de companii aeriene din lume, lansata la 14 mai 1997. Formarea Star Alliance a declansat formarea altor aliante aeriene, precum SkyTeam si Oneworld.

Star Alliance este formata de Lufthansa si are printre membri companii precum Air Canada, Air New Zeeland, ANA, LOT (Polonia), Austrian Airlines, TAP Portugalia, Spanair, SAS, Thai Airways, United Airlines, US Airways si Varig (Brazilia).

Cealalta optiune pentru TAROM ar fi alianta Skyteam, fondata in 2000 de compania franceza Air France, in colaborare cu Delta Airlines, Aeromexico si Korean Air. Din alianta fac parte si KLM (in grup cu Air France), CSA Airlines (Cehia), Delta Airlines si Aeroflot (Rusia).

Bilete de avion pentru toate cursele direct de pe Internet, pana la sfarsitul acestui an

Sistemul de achizitie a biletelor prin intermediul Internetului pe toate cursele TAROM va fi operational pana la sfarsitul acestui an, a declarat miercuri directorul de marketing al companiei, Gabriela Bordea. 'Sistemul e-ticketing va fi operational suta la suta pana la sfarsitul acestui an. Practic, orice pasager va putea sa intre pe Internet si sa cumpere biletul on-line facand dovada rezervarii prin intermediul unui cod inscris pe foaia de rezervare care va fi prezentata la imbarcare', a spus Gabriela Bordea.

La ora actuala sistemul poate fi utilizat pe aproape toate cursele interne ale companiei si pe o parte din cursele externe: Budapesta, Tel Aviv, Chisinau, Atena, Istanbul, Bruxelles si Paris. Deocamdata sistemul nu este valabil pe toate cursele companiei realizate in parteneriat code-share. Astfel, cei care rezerva o cursa TAROM Bucuresti - Viena si doresc sa ajunga la New York cu o alta cursa nu pot face aceasta rezervare decat daca compania respectiva a implementat sistemul. 'Mai sunt unele probleme pentru ca acest sistem nu este inca valabil pentru unele curse al partenerilor nostri de code-share, dar speram sa rezolvam aceasta problema', a spus oficialul TAROM.

Organizatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA) incurajeaza vinzarea biletelor prin sistemul e-ticketing astfel incat, in viitor, cei care vor achizitiona bilete in format clasic, de hartie, vor fi nevoiti sa plateasca o taxa suplimentara de circa 10 euro pe bilet.

La ora actuala vanzarile TAROM prin sistemul e-ticketing reprezinta patru la suta din totalul vanzarilor.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)