Tarom cere 1 mil. lei pentru aducerea romanilor din Japonia

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 17:45
1509 citiri
Tarom cere 1 mil. lei pentru aducerea romanilor din Japonia

Ministerul de Externe a primit de la compania TAROM o factura in valoare de 1.041.521,48 lei (cca. 250.000 de euro) pentru repatrierea celor 30 de cetateni romani din Japonia in urma seismului devastator produs in arhipelagul nipon la 11 martie, potrivit NewsIn.

MAE a primit de la compania TAROM, in data de 20 aprilie, factura aferenta repatrierii, in valoare de 1.041.521,48 lei, a precizat, joi, intr-un briefing de presa, directorul general al Departamentului de Comunicare din MAE, Doris Mircea.

Ea a adaugat ca a fost intocmita documentatia de plata conform procedurii de aplicare a ordinului Ministerului Finantelor Publice 1792/2002, iar in momentul de fata documentatia isi urmeaza cursul de avizare si aprobare, urmand a fi efectuata plata. In perioada imediat urmatoare vom aplica dispozitiile HG si vom comunica cetatenilor romani repatriati suma pe care trebuie sa o achite, a mentionat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE.

O aeronava Tarom avand la bord 30 de romani repatriati in urma cutremurului din Japonia, majoritatea femei si copii, a ajuns la 20 martie la Bucuresti.

MAE a anuntat ca Guvernul Romaniei va suporta jumatate din costurile biletelor de avion pe aceasta cursa comerciala speciala, cetatenii romani urmand sa acopere cealalta jumatate, atat pentru adulti, cat si pentru copiii cu varste intre 1-14 ani. Copiii sub un an vor calatori gratuit, a mentionat Ministerul de Externe.

Unii dintre romani care s-au intors din Japonia s-au plans de pretul ridicat al biletelor de avion. In replica, Ministerul de Externe a precizat ca biletele au fost subventionate, deci "mult mai accesibile decat cele de pe piata propriu-zisa", iar romanii care s-au intors din Japonia cu acea cursa vor putea plati dupa efectuarea cursei, prin angajamentul de plata. Potrivit MAE, pretul biletului pentru adulti a fost de 1.000 de euro si cel pentru copii cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani de 500 de euro.

Ministrul Teodor Baconschi a respins la 21 martie, la finalul audierilor din Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor, controversele legate de pretul biletelor pentru cetatenii romani care s-au intors din Japonia. "Pretul a fost partial subventionat de statul roman, prin aceasta Hotarare de Guvern, pentru ca altminteri ar fi trebuit sa fie perceputa o taxa dubla, de 2.000 de euro pentru un bilet", a afirmat ministrul de externe. Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat ca pretul unui bilet de avion din Japonia pana in Romania ar fi fost intre 2.000 si 3.000 de euro fara subventia din partea statului roman.

Premierul Emil Boc declara, la 20 martie, dupa sedinta de guvern, ca bugetul MAE a fost suplimentat cu 1,1 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport si asistenta consulara a romanilor din Japonia.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#cutremur japonia, #romanii din japonia, #tarom , #stiri Tarom