Tarom, in pragul falimentului?

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 10:57
1705 citiri
Tarom, in pragul falimentului?

Compania aeriana Tarom ar putea da faliment din cauza pierderilor financiare, a lipsei unei politici comerciale si scaderii numarului de calatori la jumatate, sustin mai multe surse.

Compania ar fi pierdut 70 de milioane de dolari anul trecut, din cauza managementului defectuos. Au existat curse in care au calatorit doar cate 11 pasageri, scrie Gardianul.

Reprezentantii Tarom  au declarat ca detalii despre bilantul financiar vor fi disponibile in perioada martie - aprilie 2009. "Estimam ca vom inchide anul 2008 cu mici pierderi," au spus oficiali din cadrul companiei. Pentru ianuarie 2009, ei estimeaza un numar mai mic de pasageri, comparativ cu aceeasi luna a anului 2008.

  In contextul in care majoritatea companiilor de transport aerian isi restrang activitatea, Tarom a inchiriat recent trei aeronave, folosite de companiile low-cost si pentru care plateste chirie de pana la trei milioane de euro lunar.

Potrivit curselor citate, sunt curse in care gradul de ocupare este de sub 30%, iar cele trei aeronave noi nu au departajare intre clasele economic si business.

Conform reprezentantilor companiilor, numarul de pasageri transportati a fost mai mic doar in ultima parte din 2008, scazand de la 440.000, in perioada similara din 2007, la 400.000 de persoane.

Ieri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a numit-o in functia de director general al Tarom pe Ruxandra Brutaru, de 29 de ani, care a detinut functia director general adjunct al companiei.

Ea a declarat ca exista un plan de inlocuire a flotei actuale, pentru ca avioanele sunt vechi si consuma cu 27% mai mult combustibil decat cele din noua generatie. "Este vorba de patru aparate Boeing 737-300 si sapte ATR 42," a spus Brutaru.

Noul director general a precizat ca doar in lunile noiembrie si decembrie s-a resimtit criza, inregistrandu-se o scadere cu 8% a traficului de pasageri, comparativ cu perioada similara din 2007. "Pierderile Tarom vehiculate in presa sunt exagerate. Nu cred ca pierderile vor depasi cateva milioane de dolari," a spus Brutaru.

Pe de alta parte, Ziarul Financiar scrie ca reprezentantii companiei estimeaza, pentru anul trecut, un trafic de 2,3 milioane pasageri, cu 20% mai mult fata de 2007, si o cifra de afaceri in crestere cu 100 de milioane de dolari, ridicandu-se la 450 de milioane de dolari.

Anul trecut, Tarom a semnat un contract de preaderare la alianta SkyTeam pe o perioada de 18 luni. In acest timp, operatorul roman trebuie sa investeasca aproximativ doua milioane de dolari, in schimbarea sistemelor IT, a celor de rezervare, de inventariere si check-in.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bilant, #faliment, #pasageri, #pierderi, #tarom , #stiri Tarom