Guvernul ar putea reduce contributiile sociale cu 3-5%. Cine castiga

Marti, 06 Martie 2012, ora 18:00
2478 citiri
Guvernul ar putea reduce contributiile sociale cu 3-5%. Cine castiga

Contributiile sociale ar putea fi reduse cu 3-5% in acest an, potrivit prim-ministrului Razvan Mihai Ungureanu, in conditiile in care contextul economic va permite. Analistii saluta initiativa guvernului, desi recuosc ca nu sunt tocmai surprinsi, avand in vedere ca 2012 este an electoral.

"Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar ", a spus Ungureanu intr-o emisiune televizata.

In luna februarie, premierul Mihai Razvan Ungureanu si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand atunci ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii.

Reducerea CAS, o masura necontestata

Potrivit specialistilor, reducerea CAS este benefica pentru mediul de afaceri, dar mai ales pentru imaginea guvernului, atat de importanta intr-un an electoral.

Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca reducerea contributiilor sociale este un pas necesar, cu toate ca nu poate contesta caracterul politic al unei asemenea decizii.

"Orice decizie pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale e in primul rand, una politica. Fiscalitatea este 100% de natura politica. Consecintele economice nu pot fi altele decat benefice", a declarat pentru Business24, politicianul.

Insa Doltu recunoaste ca, desi masura are un puternic iz electoral, in final este in beneficiul mediului economic:

"Cu toate ca pe termen scurt o reducere a contributiilor sociale poate genera o pierdere de venituri la buget, dupa o anumita perioada, angajarea de mana de lucru la negru se diminueaza, iar activitatea economica va genera castiguri mai mari decat pierderile pe care bugetul le-ar suporta temporar prin reducerea contributiilor".

Care sunt solutiile

In ceea ce priveste modul in care ar trebui aplicata aceasta reducere, avocatul Gabriel Biris considera ca cea mai buna solutie este plafonarea bazei de calcul si eliminarea exceptiilor.

"Sunt unele categorii profesionale care au privilegiul sa nu plateasca deloc sau doar foarte putin contributii sociale, chiar daca castiga suficient de mult. Cele mai mari contributii sociale le platesc cei care obtin venituri din contracte de munca.

Toate categoriile de independenti platesc mai putin decat contractele individuale de munca, iar pentru anumite tipuri de venit, plata contributiilor sociale este conditionata - se platesc doar daca n-ai un contract de munca in alta parte. O reducere a contributiilor sociale este posibila oricand. Din pacate nu exista vointa politica", a subliniat Gabriel Biris.

Pe de alta parte, seful Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, este de parere ca Romania ar putea sa reduca CAS-ul, prin cresterea taxelor pe averi si proprietati imobiliare.

"Pentru a amortiza aceasta scadere a incasarilor din impozite exista posibilitatea fie ca statul sa creasca cota TVA, fie sa creasca taxele pe proprietatile imobiliare si pe averi. Cred ca Romania ar trebui sa isi intareasca capacitatea de impozitare a averilor", a declarat oficialul CE, intr-un interviu ZF.

Reducerea CAS, o promisiune veche

Si fostul premier Emil Boc delara in luna februarie ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori va fi principala masura adoptata de Guvern atunci cand datele economice vor permite o astfel de relaxare fiscala, in prezent neputand fi insa avansat un termen pentru aplicarea acestei diminuari.

Masura este insa in discutie inca de la inceputul anului trecut, cand Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), declara ca nivelul de colectare a veniturilor este peste asteptarile Fondului, iar daca guvernul va dispune de bani suplimentari, va putea face o reducere a contributiilor sociale dupa jumatatea anului.

#reducerea contributiilor sociale, #reducerea cas, #Ungureanu CAS , #Impozit CAS