Reducerea CAS vs impozitul pe averi: Ce argumente au specialistii

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:50
5695 citiri
Reducerea CAS vs impozitul pe averi: Ce argumente au specialistii

Reducerea contributiilor sociale, o masura asteptata de mediul de afaceri romanesc, a intrat si in atentia Comisiei Europene care propune Guvernului sa compenseze pierderile suferite la buget in urma unei eventuale reduceri a contributiilor, printr-o crestere a taxelor pe averi si pe proprietati imobiliare.

Cu toate acestea, autoritatile romane nu se simt pregatite nici in 2012 pentru o astfel de masura.

"Impactul bugetar stabilit de colegii din minister este de 6,1 miliarde lei. Daca mai adaugam cele 13,8 miliarde de lei, ne-am duce la un transfer de aproape 20 de miliarde de lei la bugetul de asigurari sociale. In aceasta situatie, bugetul de stat nu-si permite un asemenea transfer", declara fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, la sfarsitul anului trecut.

In opinia lui Istvan Szekely, seful misiunii Comisiei Europene in Romania, cresterea taxelor pe averi si proprietati imobiliare poate fi o solutie pentru conmpensarea pierderilor pe care bugetul le-ar putea suferi in cazul unei reduceri a contributiilor sociale.

"In Romania ar trebui redusa diferenta mare dintre costul total cu forta de munca si suma cu care pleaca angajatul acasa. Exista o diferenta uriasa intre suma pe care o plateste o companie pentru a avea un angajat si suma cu care respectivul angajat pleaca acasa.

Pentru companiile din Romania ar trebui sa fie mai profitabil sa aiba angajati. Dar daca este redusa aceasta diferenta prin reducerea contributiilor sociale, incasarile statului vor scadea.

Pentru a amortiza aceasta scadere a incasarilor din impozite exista posibilitatea fie ca statul sa creasca cota TVA, fie sa creasca taxele pe proprietatile imobiliare si pe averi. Cred ca Romania ar trebui sa isi intareasca capacitatea de impozitare a averilor", a declarat oficialul CE, intr-un interviu ZF.

Finantistii si specialistii contactati de Business24 sustin reducerea contributiilor sociale, insa considera ca o eventuala crestere a taxelor pe averi nu constituie o solutie viabila, intrucat ar determina capitalul sa paraseasca tara.

"Capitalul e un animal foarte sperios, nu sta sa se bata, el fuge. Aceasta solutie propusa nu este corecta pentru ca noi nu avem nevoie de impozite pentru averile mari sau pentru proprietatile imobiliare. E nevoie, intr-adevar de o ajustare la impozitul pe cladiri, dar nu asta trebuie sa fie sursa de finantare pentru reducerea contributiilor sociale.

Noi trebuie sa ne concentram pe pastrarea in tara a capitalului. Daca te apuci si impozitezi averile mari sau proprietatile imobiliare valoroase, fortezi oamenii sa plece din tara", a declarat avocatul Gabriel Biris pentru Business24.

In opinia acestuia, cea mai buna modalitate prin care acestea pot fi reduse este plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor si eliminarea tuturor exceptiilor astfel incat cuantumul contributiilor sociale sa nu depinda de cum iti obtii venitul ci de cat venit obtii.

Avocatul mai spune ca o eventuala reducere a contributiilor sociale cu 2-3% nu va scoate la lumina veniturile mari. Pentru acest lucru, statul are nevoie de largirea bazei de calcul, asa cum procedeaza toate tarile din Uniunea Europeana si de eliminarea privilegiilor, "asa-zisele exceptii din legislatie".

"Sunt unele categorii profesionale care au privilegiul sa nu plateasca deloc sau doar foarte putin contributii sociale, chiar daca castiga suficient de mult. Cele mai mari contributii sociale le platesc cei care obtin venituri din contracte de munca.

Toate categoriile de independenti platesc mai putin decat contractele individuale de munca, iar pentru anumite tipuri de venit, plata contributiilor sociale este conditionata - se platesc doar daca n-ai un contract de munca in alta parte. O reducere a contributiilor sociale este posibila oricand. Din pacate nu exista vointa politica", a mai subliniat Gabriel Biris.

Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca reducerea contributiilor sociale este un pas necesar, insa nici acesta nu sustine ideea reprezentantilor Comisiei Europene de a creste taxele pe averi si pe proprietati imobiliare.

"Impozitele pe proprietati in Romania tin de atributiile autoritatilor locale, acestea au competenta sa determine nivelul acestor impozite, Ministerul de Finante avand autoritatea sa determine un nivel minim al acestora. O fortare a autoritatilor locale dinspre partea guvernamentala pentru cresterea impozitelor pe imobile ar fi o imixtiune asupra deciziei pe care comunitatile prin alesii la nivel local si le manifesta.

Nu cred ca discutia trebuie purtata in sensul gasirii unor surse imediate de pierderi pentru ca mult mai sigur pentru a compensa pierderile ar fi reducerea risipei care este certa sau compensarea cheltuielilor. Nu cred ca din ratiuni pur contabile trebuie sa stricam ceea ce cu greu am realizat", a declarat Claudiu Doltu, pentru Business24.

In opinia acestuia, autoritatile ar trebui sa constate care sunt pierderile pe partea de venituri si sa le compenseze nu prin marirea taxelor existente ci prin rationalizarea cheltuielilor si eliminarea risipei.

"Alocarile discretionare de resurse in favoarea "prietenilor" politici ajung in Romania la sume ingrijoratoare. In nici un caz nu as vedea dezirabil cresterea impozitelor existente pentru a diminua asa-zisele pierderi pe termen scurt.

Orice decizie pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale e in primul rand, una politica. Fiscalitatea este 100% de natura politica. Consecintele economice nu pot fi altele decat benefice", a mai adaugat acesta.

De asemenea, Claudiu Doltu crede ca in 2012, fiind an electoral, Guvernul va incerca sa-si "cosmetizeze" imaginea si va reduce contributiile sociale.

Cu toate ca pe termen scurt o reducere a contributiilor sociale poate genera o pierdere de venituri la buget, dupa o anumita perioada, angajarea de mana de lucru la negru se diminueaza, iar activitatea economica va genera castiguri mai mari decat pierderile pe care bugetul le-ar suporta temporar prin reducerea contributiilor, mai spune acesta.

Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, situandu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante la un studiu realizat de KPMG si surclasand tari dezvoltate precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

In Romania, nivelul contributiilor sociale pentru conditiile normale de munca este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere cas, #contributii sociale pierderi buget, #contributii sociale romania, #comisia europeana contributii sociale romania, #crestere taxa averi romania , #Impozit CAS