S-ar putea sa platim un impozit pe casa de 6 ori mai mare

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 10:10
2659 citiri
S-ar putea sa platim un impozit pe casa de 6 ori mai mare


Ministerul Finantelor vrea sa majoreze impozitul pe locuinte si terenuri de sase ori, pentru ca valoarea impozabila a cladirilor a ramas neschimbata din 2002.

 

Potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pentru anul 2009, Finantele vor sa obtina venituri suplimentare de aproape 800 de milioane de lei (0,14% din PIB) din “majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile”, scrie Cotidianul.

"Referitor la majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile, prevazuta in Raport, se face referire la actualizarea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor. De mentionat ca ultima actualizare a valorii impozabile s-a facut in anul 2002", a raspuns Biroul de presa al ministerului.

Valoarea impozabila a unei cladiri se ajusteaza in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea valorii impozabile cu un coeficient de corectie. Aceasta valoare se reduce apoi in functie de vechime, cu 20% pentru cladirea cu o vechime de peste 50 de ani si cu 10% pentru cladirea cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani. In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita depaseste 150 mp, valoarea impozabila se majoreaza cu cate 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.

In cazul terenurilor, impozitul actual este foarte mic. Cu alte cuvinte,  in cazul unui teren construibil din centrul Bucurestiului, valoarea impozabila este de 77 de bani (7.700 de lei vechi) pe metrul patrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#impozit, #casa, #terenuri, #cladiri, #finante, #pogea, #venituri , #Impozit CAS