Impozitele pe case si terenuri ar putea creste cu cate 25% in urmatorii doi ani

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 09:10
2536 citiri
Impozitele pe case si terenuri ar putea creste cu cate 25% in urmatorii doi ani
Foto: Doamna Ghica Plaza

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget si consultat de Mediafax.

In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: "Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016"

Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei.

BNR, de acord cu o asemenea masura

Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii.

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.

In cazul in care nu vor fi gasite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, exista riscul ca in discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa se convina renuntarea la jumatate din taierea de CAS din octombrie, adica o crestere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea initiala a expertilor institutiilor internationale.

Delegatiile tehnice ale FMI si CE, conduse de sefii de misiuni, se vor afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor cu influenta asupra bugetului adoptate in ultimele luni si a prognozelor si cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

#impozit cladiri, #majorare impozit , #Impozit cladiri