Italia analizeaza daca ii supune pe romani unei duble impozitari

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 16:32
3222 citiri
Italia analizeaza daca ii supune pe romani unei duble impozitari

Legea din Italia trebuie analizata atent inainte de a putea stabili daca rezidentii romani din Italia sunt supusi unei duble impozitari in privinta proprietatilor imobiliare detinute in Romania, au declarat reprezentantii Comisiei Europene, citati de Newsin.

Guvernul condus de Mario Monti a decis sa introduca asa-numitul "impozit pe valoarea imobilelor din strainatate" pentru toti cei care au rezidenta in Italia, inclusiv cetateni straini.

Impozitul este de 0,76% din pretul cu care au cumparat locuinta in Romania, din care se va scadea impozitul platit statului roman. Daca actul de proprietate asupra casei nu indica un pret de achizitie, se va lua ca referinta "valoarea de piata din locul in care este situat imobilul".

Taxa ii afecteaza pe toti proprietarii rezidenti in Italia, indiferent de folosinta pe care o are imobilul

In anumite situatii se poate ajunge la dubla impozitare, dar "este nevoie de o analiza detaliata a legii italiene pentru a ne putea pronunta", a declarat Natasja Bohez Rubiano, ofiterul de presa al comisarului european pentru taxe, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta.

"Comisia Europeana nu a studiat in detaliu noua lege italiana privind impozitarea proprietatilor din strainatate, de aceea este dificil sa comentam asupra ei. Din ce am inteles, taxa se va ridica la 0,76% din valoarea proprietatii detinute in strainatate de cetatenii italieni sau de rezidentii in Italia".

"Daca taxa nu este aplicata intr-un mod discriminatoriu, spre exemplu nu este mai mare decat taxa aplicata pentru proprietatile din Italia, este o chestiune ce tine de Guvernul italian si nu incalca regulile europene", a precizat Natasja Bohez Rubiano.

"Este adevarat ca in anumite situatii se poate ajunge la o dubla impozitare. Din pacate acest lucru se intampla din cauza ca statele membre UE au autoritatea de a-si exercita dreptul de impozitare in paralel", a mai spus Natsja Bohez Rubiano.

Ea a adaugat ca "statele membre pot incheia acorduri bilaterale privind impozitarea", astfel incat sa fie impiedicata eludarea fiscului in cazuri de instrainare a proprietatilor.

"Este nevoie analiza detaliata a legii italiene pentru a ne putea pronunta", a conchis ofiterul de presa.

In prezent au loc discutii intre Ministerele de Finante de la Bucuresti si Roma

Oficial, in Italia muncesc aproximativ 350.000 de romani, iar de la 1 ianuarie 2012 guvernul de la Roma a liberalizat complet piata muncii pentru romani.

Cei care vor obiecta ca, practic, prin noua taxa impusa de autoritatile italiene se practica o dubla impozitare a proprietatii li se va raspunde ca este prevazuta acea deducere a impozitului pe locuinta platit in tara de origine, a scris presa de limba romana din Peninsula.

Se pune intrebarea, remarca aceeasi presa de limba romana, cum va sti Agentia Fiscala italiana cine are o casa in strainatate. In declaratiile de venituri pe care trebuie sa le completeze rezidentii, exista o rubrica referitoare la imobilele detinute, "independent de capacitatea lor de a produce un venit". Multi contribuabili, insa, uita sau omit sa mentioneze imobilele pe care le detin in strainatate, iar expertii se intreaba daca fiscul italian are toate instrumentele necesare pentru a-i descoperi pe cei care nu si le-au declarat.

Pe de alta parte, surse guvernamentale au declarat ca in prezent se desfasoara discutii intre Ministerele de Finante de la Bucuresti si Roma legate de deducerea impozitului si evitarea dublei impuneri.

#impozit casa Italia, #impozit locuinta rezidenti Italia , #Impozit cladiri