Avocatul Poporului: impozitul forfetar a fost introdus abuziv din 2009 - 22 Iunie 2009

Luni, 22 Iunie 2009, ora 09:15
1042 citiri
Avocatul Poporului: impozitul forfetar a fost introdus abuziv din 2009 - 22 Iunie 2009

Orice modificare sau completare la Codul Fiscal intra in vigoare din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata Avocatul Poporului va sesiza Parlamentul printr-un raport special Guvernul a modificat abuziv Codul Fiscal, prin introducerea impozitului forfetar din acest an, cu toate ca, legal, noile prevederi nu puteau intra in vigoare decat cel mai devreme la 1 ianuarie 2010.

Constatarea este facuta de institutia Avocatului Poporului, care va sesiza Parlamentul in legatura cu acest abuz.

"Prof. univ. dr. Ioan Muraru a decis sesizarea Parlamentului in legatura cu neconcordanta semnalata dintre art. 32 din OUG nr. 34/2009 si dispozitiile art.4 alin (2) din Codul fiscal", a declarat pentru Gandul Simina Gagu, consilier al Avocatului Poporului.

La art. 4 alin. (2) din Codul Fiscal se precizeaza negru pe alb ca "orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege".

Si totusi, ordonanta 34/2009 privind "rectificarea bugetara pe 2009 si masuri financiar fiscale", care la articolul 32 instituie impozitul forfetar, a fost adoptata pe 11 aprilie 2009 si a intrat in vigoare la 1 mai, la nici o luna de la publicare.

Raspunsuri diferite de la aceeasi institutie Scandalul a pornit de la o sesizare a unui iesean, Gheorghe Mihailescu, care s-a adresat Avocatului Poporului, nemultumit de modul de aplicare a impozitului forfetar.

El i-a sesizat acestei institutii incalcarea prevederilor Codului Fiscal care privesc posibilitatea modificarii sale. Din acest motiv, cetateanul cu pricina a solicitat sesizarea Curtii Constitutionale.

In cererea sa, inregistrata la 22 aprilie 2009, petentul a mai cerut si informarea Parlamentului, dar si solicitarea unor rapoarte din partea Ministerului Finantelor Publice si a Institutului National de Statistica, pentru evaluarea in timp a efectelor OUG 34/2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit, # rapoarte, # institutie , #Impozit forfetar