Biris: firmele pot iesi din criza doar prin forte proprii

Marti, 18 Mai 2010, ora 14:29
1578 citiri
Biris: firmele pot iesi din criza doar prin forte proprii

Principala cale de a iesi din situatia in care se afla firmele este sa se bazeze pe fortele proprii si nu pe masurile de sustinere a mediului de afaceri adoptate de autoritati, unele avand chiar efecte adverse, a declarat, marti, Gabriel Biris, partener al societatii de avocatura Biris Goran, relateaza Mediafax.

"As fi vrut sa va prezint masurile din Codul Fiscal care sa ajute IMM-urile sa treaca mai usor peste criza, dar nu sunt astfel de masuri", a spus Biris la seminarul "MEDIAFAX talks about SMEs".

Biris a enumerat o serie de masuri care au fost adoptate sau urmeaza sa fie promovate de autoritati, care nu au produs rezultate asteptate sau chiar au avut efecte adverse.

"Impozitul minim a facut un rau mental decat la nivel financiar. S-a vorbit ca mii de firme s-au inchis in urma introducerii acestui impozit, dar eu cred ca acestea au fost nefunctionale. Aceasta masura a fost o declaratie de neputinta a administratiei de a colecta. Acestea au spus «dati-ne cate putin si toata lumea este multumita»", a spus Biris.

Pe de alta parte, el a sustinut inlocuirea impozitului minim care se aplica tuturor IMM-urilor, cu impozitul forfetar.

"Vorbim de un lucru bun pentru ca sunt vizate doar anumite domenii si firme foarte mici. Prin aceasta masura s-ar introduce un regim fiscal simplificat pentru un numar semnificativ de contribuabili. Daca masura se va aplica doar celor care genereaza afaceri anuale de 30.000 de euro, asta inseamna doar birturile satesti, pentru ca niciun restaurant din Bucuresti nu face mai putini bani", a adaugat Biris.

O alta masura luata in criza este limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul si a TVA la achizitia de autoturisme.

"Daca nu va fi prelungita aceasta limitare ar putea sa dispara la sfarsitul anului, ceea ce ar putea fi o veste buna pentru IMM-uri", a afirmat avocatul.

Biris atrage atentia asupra scutirii de impozit a profitului reinvestit, facilitate care ar trebui folosita cu grija.

"Nu cred in facilitati. Cred in tratament bun si nediscriminatoriu si intr-o buna administrare, care face mai bine mediului de afaceri.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit trebuie folosita cu grija pentru ca are impact pe cash-flow-ul imediat", a explicat Biris.

El s-a referit si la reducerea dobanzilor de intarziere la plata, catalogata de avocat "o alta simulare de raspuns" a autoritatilor la cererile mediului de afaceri.

In opinia sa, reducerea acestor dobanzi, dublata insa de introducerea unor penalitati de intarziere, nu incurajeaza si nici nu ajuta contribuabilii care au probleme pe termen scurt sau mediul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#afaceri, #biris, #criza, #firme , #Impozit forfetar