Editorial Gabriel Sincu, consultant fiscal: De ce sunt impotriva impozitului forfetar

Marti, 07 Mai 2013, ora 18:00
2789 citiri
Editorial Gabriel Sincu, consultant fiscal: De ce sunt impotriva impozitului forfetar
Gabriel Sincu, consultant fiscal si partener la firma franceze de consultanţă şi audit Mazars

Impozitul forfetar ce urmeaza sa fie aplicat de la 1 iulie are si avantaje si dezavantaje pentru mediul de business. Autoritatile au la dispozitie si alte masuri pentru a nu "bulversa" din nou sistemul administratiei fiscale: extinderea impozitarii pe norma de venit.

Ideea unui impozit a mai existat in legislatia noastra. Am avut in 2009 acel impozit minim care a fost aplicat intr-un mod dezastruos. Acest sistem de impozitare forfetara are avantajele si dezavantajele lui.

Eu sunt impotriva lui pentru ca, dupa parerea mea, el contrazice din start ideea de cota unica. Insa, desigur ca are si avantaje in sensul ca poate simplifica birocratia, poate sa ajute pe multi antreprenori care nu mai sunt nevoiti sa faca atat de multe declaratii si de formulare. Au o suma fixa pe care o platesc si asta este tot.

Este important ca, in masura in care un astfel de impozit trebuie aplicat, sa nu fie pur si simplu aruncat asa in mediul de afaceri si in economie. Trebuie facute niste studii de impact, trebuie discutat cu mediul de afaceri, consultantii si abia ulterior sa se poata merge mai departe.

Deocamdata suntem la capitolul zvonuri. Inteleg ca se va aplica numai pentru anumite categorii de companii, deci anumite categorii de obiecte de activitate din codul CAEN si iar se va aplica numai pentru firmele de o anumita marime. Cum anume se va aplica aceasta marime inca nu stim.

Poate ca se va avea in vedere suprafata de care dispun aceste pensiuni sau hoteluri. Poate ca se va avea in vedere cifra de afaceri pe care o declara ei in bilanturi.

Solutii mai bune exista

In alta ordine de idei, trebuie sa mai avem in vedere faptul ca, in acest moment, exista niste reglementari pentru micile afaceri care se desfasoara in aceasta forma de persoana fizica autorizata. Ele sunt impozitate pe baza de norma de venit. Vorbim aici de florarese, de taximetristi.

Ar fi mai simplu sa nu reinventam noi roata si ar fi mai simplu sa introducem in aceasta categorie deja existenta si afacerile la care se gandesc acum guvernantii. Avem un sistem care functioneaza cu normele de venit si incercam sa il ajustam. Noi consultantii si mediul de afaceri uram revolutiile in fiscalitate.

Cele mai mari probleme pe care le ridica noua forma de impozitare

In primul rand, cele mai mari probleme vor fi generate de administrarea fiscala. Oamenii vor trebuie sa o ia de la capat cu toate evidentele lor fiscale. Fiscul o sa fie nepregatit, mediul de afaceri o sa fie nepregatit. Ca sa rezolvi aceasta problema trebuie sa pui masura in Monitorul Oficial si sa lasi cateva luni de pregatire. Nu o dam maine in MO cu aplicare imediata. Al doilea element: stim cu totii ca noi avem un sistem de administrare fiscala care functioneaza groaznic.

Toate aceste lucruri ar trebui facute mai in profunzime. Sa le luam pas cu pas. Incepem cu reforma administratiei fiscale si apoi vedem ce putem face cu legislatia fiscala si ce putem sa le oferim. Daca punem caruta inaintea cailor stim cu totii ca intotdeauna astefel de experimente au fost niste esecuri.

#impozit forfetar Romania, #impozit forfetar Mazars, #avantaje impozit forfetar, #impozit forfetar turism , #Impozit forfetar