Guvernul, atacat in justitie pentru impozitul forfetar

Vineri, 29 Mai 2009, ora 01:35
4967 citiri
Guvernul, atacat in justitie pentru impozitul forfetar

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa la Oradea, ca va intenta un proces Guvernului la Curtea Europeana de Justitie, pentru anularea impozitului forfetar.

Tariceanu a spus ca va intenta procesul in vederea anularii impozitului forfetar deoarece prin acesta Executivul a legiferat "discriminarea" intre firmele care reusesc sa faca profit si cele care inregistreaza pierderi.

"Anunt, in premiera, ca vom introduce o actiune la Curtea Europeana de Justitie in vederea anularii impozitului forfetar. Majoritatea firmelor din cauza crizei au trecut pe pierderi, si totusi Guvernul vrea sa le stoarca, ducandu-le in faliment", a declarat fostul premier.

Tariceanu a adaugat ca nu este "impotriva rigorii fiscale a autoritatilor statului" si ca este normal ca firmele care fac profit sa plateasca impozit pe profit.

De asemenea, fostul premier a spus ca admite "existenta firmelor care incearca sa-si ascunda profiturile", dar "din cauza unei minoritati nu se pot aplica masuri punitive impotriva tuturor, mai ales ca Guvernul are la dispozitie institutiile statului si instrumentele necesare pentru a verifica si impune legalitatea in domeniul fiscalitatii".

"Impozitul forfetar este impotriva spiritului capitalist. Firmele nu sunt construite cu scopul de a face protectie sociala, ci pentru a realiza profit. Sigur ca este corect sa aplici impozit pe profit, dar nu este corect sa aplici impozit pe pierderi", a spus fostul premier liberal.

Tariceanu a afirmat ca, prin introducerea impozitului forfetar, Guvernul Boc a realizat o dubla impozitare, renuntand practic la cota unica de impozitare de 16 la suta si ca aceasta masura este discriminatorie la adresa companiilor. "Noi, ca liberali, nu putem accepta discriminarea ca firmele care declara profituri sa fie impozitate cu 16 la suta, iar cele care nu declara profituri sau au pierderi sa fie supuse impozitarii forfetare", a declarat Tariceanu.

"Domnul Boc trebuie sa se pregateasca pentru acest proces la Curtea Europeana de Justitie", a afirmat Tariceanu, care a comparat politica economica anti-criza a Guvernului PDL-PSD cu incercarea de a stoarce o lamaie.

"Dumnealui procedeaza ca si acela care ia din frigider o lamaie care a stat o luna si incearca s-o stoarca", a conchis fostul premier.

Firmele platesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#forfetar, #guvern, #impozit, #justitie , #Impozit forfetar