Guvernul vrea sa reinvie o masura din "preistoria" fiscalitatii: Consecintele impozitului forfetar

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:27
2892 citiri
Guvernul vrea sa reinvie o masura din "preistoria" fiscalitatii: Consecintele impozitului forfetar

Guvernul ia in calcul "reinvierea" unei masuri pe care Guvernul Boc a incercat sa o aplice in 2009, dar nu a reusit: impozitul forfetar pentru domeniul serviciilor. Oamenii de afaceri critica masura si spun ca principalul sector afectat va fi turismul.

Premierul Ponta a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca a discutat cu ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar in domeniul serviciilor.

Autoritatile nu sunt la prima incercare de acest gen. In timpul guvernului Boc, in 2009, companiile erau obligate sa plateasca impozit minim, o taxa ce reprezinta un procent din profit, dar cu o limita minima. Desi a fost pastrat doar pana in septembrie 2010, impozitul a dus la desfiintarea directa a peste 100.000 de firme si concedierea a peste 200.000 de salariati.

Impozitul forfetar este asemenator cu cel minim, fiind taxe care se incaseaza in avans. Spre deosebire de impozitul minim, cel forfetar este o valoare stabilita de la inceputul anului, deci nu depinde de profituri, ci de domeniul de activitate

In ciuda acestor dezavantaje, autoritatile spera ca prin introducerea impozitului forfetar sa reduca evaziunea fiscala din turism, iar ministrul de resort, Maria Grapini argumenteaza ca aceasta taxa nu va semana cu cel introdus in 2009.

Gabriel Biris: Este doar o carpeala

Avocatul Gabriel Biris, specializat pe fiscalitate, este de parere ca masura este greu de administrat si lasa mult loc pentru arbitrar.

"Practic, nu putem sa ii facem pe cei din servicii sa respecte legea si atunci este bine sa primim, totusi, cat de putin. Acest impozit nu rezolva, de fapt, principala problema din servicii si anume TVA. Este doar o carpeala. Tu inlocuiesti impozitul pe profit cu impozitul pe venit ca sa compensezi faptul ca agentii economici nu prea isi declara venitul. Nu este normal sa te concentrezi sa ii obligi sa isi declare veniturile decat sa gasesti astfel de metode? Aceasta este din preistoria fiscalitatii", a explicat Gabriel Biris pentru Business24.

Domeniul care va avea cel mai mult de suferit dintr-o asemenea masura este turismul, intrucat in sectorul serviciilor sunt incluse hotelurile si restaurantele.

Consultant in turism: Ai nu ai profit, trebuie sa platesti

Jucatorii de pe aceasta piata sustin ca introducerea impozitului forfetar nu va avea ca efect reducerea evaziunii fiscale, ci este doar o povara in plus pentru agentii autorizati.

"Impozitul forferar va fi o taxa suplimentara peste cei care sunt clasificati si autorizati, deci functioneaza legal, deci pe ei ii mai incarcam putin cu o taxa suplimentara. Dar de ce nu luam masuri contra evaziunii fiscale din turism, din zona de agroturism unde procentul de evaziune fiscala este foarte mare, din pacate?", a explicat Corina Martin, director ANAT pentru Business24.

Parerea ei este impartasita si de consultantul in turism, Traian Badulescu, care subliniaza ca introducerea impozitului forfetar ar putea duce din nou la falimentul multor companii.

"In industria serviciilor, sunt ani mai buni, ani mai slabi, depinde de sezon. Ai nu ai profit, trebuie sa platesti impozit. In turism este nevoie de facilitati mai intai. Este ca o masura de precautie luata de stat ca sa fie sigur ca primeste niste bani dar poate sa dea peste cap firmele mici si nu numai", a explicat Traian Badulescu pentru Business24.

Totodata, sefa ANAT crede ca autoritatile, daca ajung sa puna in practica impozitul forfetar, trebuie sa aiba in vedere foarte multi factori care tin de sezonalitatea acestui domeniu.

"Sunt discutabile conditiile in care o asemenea masura ar putea avea succes. In turism, spre exemplu, daca pui impozit forfetar pentru un an intreg fara a face distinctie intre hotelurile situate in zona de munte, sau ca cele de la mare functioneaza trei luni sau ca cele din Delta Dunarii care functioneaza patru luni pe an si nu este echitabil", a adaugat Corina Martin.

Impozitul forfetar presupune plata unei taxe fixe, in functie de cifra de afaceri, dar indiferent daca firma e profitabila sau nu.

#impozit forfetar Romania, #consecinte impozit forfetar Romania, #impozit forfetar Ponta, #impozit forfetar turism , #Impozit forfetar