Impozitul forfetar il va inlocui pe cel minim din S2

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 13:04
2756 citiri
Impozitul forfetar il va inlocui pe cel minim din S2

Impozitul minim va fi inlocuit cu impozitul forfetar incepand cu semestrul al doilea si se va aplica pentru serviciile unde se inregistreaza evaziune fiscala, precum restaurante sau saloane de infrumusetare, a declarat, vineri, Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedinte ANAF.

"Se intentioneaza ca in semestrul doi sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, precum saloane de frumusete, restaurante, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat", a spus vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), intr-o conferinta de presa organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precizeaza Mediafax.

El a amintit ca introducerea impozitului minim a avut la baza datele privind activitatea firmelor din Romania care au aratat ca intre 2005 si 2007 din totalul de 617.000 de firme inregistrate, 242.000 au declarat ca nu au avut profit, ci pierderi.

In ceea ce priveste numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in acest an, reprezentantul ANAF a precizat ca mare parte dintre acestea nu au avut activitate de la momentul infiintarii si pana la inchidere.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, anul trecut peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe decat in 2008. Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Maria Parcalabescu a aratat ca impozitul minim a avut ca scop scoaterea economiei gri la suprafata.

"Nu stiu cat am reusit sa scoatem economia gri la suprafata, dar cert este ca aceste firme nu s-au inchis ca a intervenit acest impozit minim. Nu cred ca daca a trebuit sa plateasca 500 de euro pe an o firma a dat faliment. Aceste firme nu mai aveau activitate, nu mai rulau nimic si impozitul a facut o curatenie. Trebuie insa sa-l gandim intr-un alt mod pentru ca trebuie aplicat doar in unele domenii, unde lucrurile nu sunt impozitate, iar fiscalitatea este la pamant precum restaurante, servicii, sa incercam sa aducem economia gri la alba", a adaugat Parcalabescu. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit, # minim, # activitati, # domenii, # forfetar, # inlocuire, # evaziune , #Impozit forfetar