Patronatele: Fara impozit forfetar pentru firmele cu cifra de afaceri sub 15.000 euro

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 13:34
5465 citiri
Patronatele: Fara impozit forfetar pentru firmele cu cifra de afaceri sub 15.000 euro

Reprezentantii mediului de afaceri au cerut Finantelor ca firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 15.000 euro sa fie scutite de la plata impozitului forfetar si ca acesta sa fie platit diferentiat, in functie de nivelul afacerilor, a declarat luni presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.

"Am cerut reprezentantilor Finantelor ca acele companii care au o cifra de afaceri cuprinsa intre zero si 15.000 de euro sa nu plateasca nimic catre stat, insa raspunsul Finantelor a fost ca ar putea fi de acord cu o reducere, dar nu mai putin de 500 euro anual", a spus Coraci.

"Am cerut, de asemenea, ca cei care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 15.000 si 30.000 de euro sa plateasca 1.000 de euro, intre 30.000 si 100.000 euro - 1.500 de euro", a precizat presedintele patronatului UGIR 1903.

Acele companii care au o cifra de afaceri cuprinsa in 1 milion si 30 de milioane de euro ar urma sa plateasca, potrivit propunerii, cel putin 10.000 de euro la stat, iar fiirmele cu afaceri de peste 30 milioane euro - 15.000 euro, indiferent daca au sau nu profit.

Impzitul diferentiat ar urma sa se aplice doar acelor firme ce au inregistrat pierderi in ultimii doi ani, potrivit propunerii oamenilor de afaceri. Proiectul de Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara pregatit de Ministerul Finantelor introduce impozitul forfetar incepand din 1 mai.

Finantele au stabilit ca, pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele sa plateasca cel putin 1.083 lei. Pentru trimestrele al treilea si al patrulea din acest an, impozitul forfetar este de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit.

Din 2010, impozitul forfetar anual ar urma sa fie de 6.500 lei. Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management; activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.

Firmele din domeniile de mai sus, excluzand microintreprinderile, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate "la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual", se mentioneaza in proiectul de OUG.

In cazul microintreprinderilor, Finantele propun majorarea impozitului de la 2,5% din venituri la 3% in 2009, iar valoarea impozitului forfetar este identica, pe trimestre, cu cel platit de celelalte firme din domeniile mentionate.

Totodata, barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile si firmele de pariuri sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, la care impozitul pe profit datorat statului din aceste activitati este mai mic decat 5% din venituri sunt obligate la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.

#afaceri, #finante, #firme, #forfetar, #impozit, #plata, #scutiri, #suma, #valoare , #Impozit forfetar