Peste 85% dintre IMM-uri considera impozitul forfetar inoportun

Joi, 14 Februarie 2013, ora 14:14
2211 citiri
Peste 85% dintre IMM-uri considera impozitul forfetar inoportun

Peste 85% dintre reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) considera inoportuna aplicarea impozitului forfetar, conform sondajului realizat Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

"Potrivit studiului, 66% dintre respondenti au sustinut ca impozitul forfetar ar trebui aplicat doar asupra unor domenii de activitate economica, in timp ce 17% dintre cei chestionati au pledat pentru aplicarea lui pentru o anumita perioada de timp, restul de 17% considerand ca impozitul nu ar trebui aplicat in cazul contribuabililor inregistrati ca platitori de TVA si/sau accize.

In ceea ce priveste regimul aplicarii impozitului forfetar, 83% dintre agentii economici considera ca masura ar trebui sa fie obligatorie, in timp ce 17% se pronunta in favoarea unui regim optional", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Studiul mai arata, totodata, ca 83% dintre respondenti considera ca impozitul forfetar ar trebui aplicat in cazul pensiunilor, in timp ce hotelurile, restaurantele si barurile sunt mentionate de 67% dintre respondenti.

Spalatoriile auto si saloanele de infrumusetare au intrat in vizorul a 50% dintre respondenti, iar atelierele de croitorie si cele de incaltaminte au fost mentionate de 17% dintre persoanele chestionate.

"Ca metoda de stabilire a impozitului forfetar, 67% dintre respondenti se pronunta in favoarea stabilirii unui prag minim, la care sa se adauge un procent, in functie de categoria si criteriile pe baza carora se aplica, in vreme ce 33% dintre cei chestionati agreeaza o suma fixa ca impozit.

Deoarece exista inca foarte multe necunoscute la acest capitol, noi recomandam ministerului sa realizeze un studiu de impact profesionist si comprehensiv, care sa conduca la intocmirea unei analize cost-beneficiu in dinamica, pentru surprinderea riguroasa a fenomenelor economice pe termen scurt, mediu si lung,", a mai spus Nicolescu.

Din analizele efectuate pana in prezent, aplicarea unui impozit forfetar la nivelul hotelurilor si al restaurantelor ar atrage la bugetul de stat o suma de aproximativ 58 milioane de euro, in timp ce la ora actuala incasarile sunt de numai 39 milioane de euro.

#Ovidiu Nicolescu impozit forfetar, #Nicolescu sondaj impozit forfetar, #impozit forfetar Romania , #Impozit forfetar