Cota de impozit ramane neschimbata. Impozitarea progresiva, discutata in intreaga lume

Luni, 16 Iulie 2012, ora 14:44
2819 citiri
Cota de impozit ramane neschimbata. Impozitarea progresiva, discutata in intreaga lume

Premierul Ponta a negat ca Executivul ar intentiona sa modifice structura fixa a impozitului, in favoarea unei formule diferentiate, dupa cum se zvonea in presa. Ce-ar fi insemnat insa aceasta impozitare progresiva?

Victor Ponta a declarat luni in cadrul unei conferinte de presa ca guvernul va pastra cota unica de impozitare de 16% si nu va discuta cu reprezentatii FMI despre modificarea acesteia in cadrul vizitei oficialilor la Bucuresti.

Introducerea unor cote de impozitare progresive este un subiect dezbatut in intreaga lume, inclusiv in Romania. Sustinatorii unei astfel de metode de impozitare sustin ca taxarea mai mare a oamenilor care isi permit plata unor sume mai mari este un lucru normal. Spre exemplu, din aceeasi categorie de suprataxari pentru oamenii instariti face parte si propunerea miliardarul american Warren Buffett, care doreste impozitarea mai mare a celor care au venituri anuale de peste un milion de dolari, masura care a fost imbratisata de nenumarati oameni de afaceri.

"Un impozit progresiv are doua avantaje, desi nu toata lumea le numeste astfel. Pe de o parte se incaseaza mai multi bani la buget, iar pe de alta parte se realizeaza o distribuire mai echitabila a poverii fiscale in sensul ca persoanele care au venituri si posibilitati mai mari, platesc proportional cu acestea", indica analistul economic Aurelian Dochia.

Pe de alta parte insa, aminteste acesta, oponentii impozitului progresiv sustin ca acesta incurajeaza evaziunea fiscala si, din aceasta cauza, obiectivul de a realiza mai multe venituri la buget nu se indeplineste. De asemenea, un astfel de impozit i-ar descuraja pe cei care castiga mai mult.

"Pana la urma, discutiile de genul acesta s-au purtat de-a lungul istoriei in intreaga lume. Si acum se poarta, din SUA pana in Asia. Solutiile au fost foarte diferite intotdeauna, uneori au mers, alteori nu. Mie mi se pare ca in momentul de fata e riscant sa facem niste experimente pe parcursul crizei pentru ca rezultatele sunt incerte", conchide analistul Aurelian Dochia.

#impozitare progresiva, #impozitare diferentiata, #Ponta modificare impozit , #Impozit pe avere