Blanculescu: "ANAF trebuie reorganizat dupa modelul olandez" - Interviu Business24

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:03
5000 citiri
Blanculescu: "ANAF trebuie reorganizat dupa modelul olandez" - Interviu Business24
Ionel Blanculescu, consultant financiar si fost ministru al Finantelor/ Sursa foto: Ziuaveche.ro

ANAF este la nivelul de creion chimic si indigo in acest moment, iar reorganizarea despre care a vorbit ministrul Finantelor ar trebui facuta dupa modelul olandez, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-un amplu proces de reorganizare, prin care se va reduce numarul de administratii fiscale si se va reface sistemul IT, conform ministrului Finantelor Bogdan Dragoi.

"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat. Scopul final va fi si optimizarea numarului de administratii fiscale", a declarat Dragoi, adaugand ca reorganizarea ANAF este una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut in valoare de 1 miliard de euro, pe care Romania il va semna vara aceasta cu Banca Mondiala.

Ionel Blanculescu, consultant financiar si secretarul Consiliului Consultativ pentru afaceri, infiintat de Executiv saptamana trecuta, spune ca aceasta reorganizare este extrem de necesara, insa ca trebuie facuta dupa un anumit model din afara. "Eu propun modelul olandez. Daca o facem dupa idei autohtone, s-ar putea sa ne trezim cu un ANAF care merge si mai ineficient", a declarat Blanculescu intr-un interviu acordat Business24.

Cat de grava este situatia la ANAF in acest moment?

Cand ne gandim la reorganizarea ANAF trebuie sa judecam lucrurile pornind de la gradul de colectare a veniturilor in Produsul Intern Brut (PIB). Acesta este elementul fundamental dupa care se masoara eficienta activitatii ANAF.

Romania nu reuseste sa treaca de un grad de colectare de 32%, media europeana fiind 40 - 45%. Aceasta diferenta impune o reorganizare conceptuala a ANAF. Nu trebuie inceputa o vanatoare de vrajitoare in ANAF.

In ce mod ar trebui reorganizata agentia?

Ceea ce a spus domnul Dragoi despre reorganizarea ANAF este o idee corecta, iar o idee si mai buna ar fi sa reorganizam dupa un model, nu dupa idei autohtone. Daca ne apucam sa schimbam lucrurile dupa capul nostru, s-ar putea sa ne trezim cu o administratie si mai ineficienta.

Eu as propune modelul Olandei, care este unul dintre cele mai eficiente.

Cati bani ar aduce in plus la buget noul ANAF?

Pornim de la ideea ca noul ANAF trebuie sa aduca cel putin 40% din PIB. Daca noul ANAF va aduce 43% din PIB, vorbim de un plus de 14 miliarde de euro.

Cum ar trebui sa arate noua structura? Ce inseamna schimbarile conceptuale despre care vorbeati mai devreme?

Pe partea de colectare a veniturilor, trebuie luate urmatoarele masuri. Exista in modelele olandez si italian o structura de politie fiscala, unde intra evaziunea de bani, trafic de toate felurile si asa mai departe. O astfel de politie ar trebui infiintata si la noi si ar trebui sa aiba doua atribute: de inspectie fiscala si de cercetare penala in caz de evaziune fiscala.

Mai departe, trebuie comasate inspectia fiscala, cu garda financiara si politia economica. Aceasta structura noua va intra sub coordonarea unui birou de procurori, iar toata aceasta constructive va fi subordonata ministerului Finantelor Publice. Aceasta ar trebui sa fie o actiune de mare amploare.

De ce se vorbeste de atat timp despre problemele de la ANAF, fara a se face totusi nimic in aceasta privinta?

In prezent exista o fracturare in zona de evaziune fiscala si nu stiu daca nu cumva este intentionata. Rezolvarea unui caz de evaziune fiscala dureaza extrem de mult. Se identifica cazul, se transfera dorsarul la politie, unde poate sta chiar si doi ani pana ajunge la procurori. Acum sunt sute de cazuri care stau neinstrumentate de luni de zile, iar cand ajung in fata procurorilor deja nu se mai poate face nimic.

Ministrul Bogdan Dragoi a vorbit, in primul rand, despre o reorganizare teritoriala a ANAF. Ce trebuie facut in acest sens?

In ceea ce priveste prezenta pe teritoriu, adica infrastructura activitatii de administrare fiscala, am inteles ca se va merge pe inlocuirea oamenilor cu structura informatica, ceea ce este foarte bine.

Romania are administratii financiare in toate judetele, iar modul in care se face treaba este la nivel de creion chimic si indigo. Este nevoie de o transformare totala astfel incat sa se ajunga la un grad de contact cat mai redus cu birocratul.

Cred ca din punct de vedere teritorial, ANAF s-ar putea restrange cu 20-30% intr-o perioada foarte scurta.

Vom avea firme private de recuperare a arieratelor asa cum se infiinteaza acum in Bulgaria?

Este obligatoriu sa avem firme private care sa se ocupe de recuperarea arieratelor, adica sa se faca outsourcing. De ce sa se ocupe statul de executare silita? Asa cum sunt firme care se ocupa de procedurile de insolventa, trebuie sa avem si firme care sa se ocupe de recuperarea datoriilor catre stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe si impozite, #reorganizare anaf, #anaf dragoi, #declaratii ANAF, #agentii anaf, #agentii fisc, #evaziune fiscala, #ionel blanculescu , #Impozit profit