Eliminarea impozitului pe tichetele de vacanta ar aduce un plus de 1,2 mld. de euro in turism

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:00
1881 citiri
Eliminarea impozitului pe tichetele de vacanta ar aduce un plus de 1,2 mld. de euro in turism

Eliminarea impozitarii cu 16% a tichetelor de vacanta ar trimite in concedii in tara peste 1,5 milioane de angajati din sectorul privat, care ar genera incasari din turism de mai mult de 1,2 miliarde de euro.

"Legea privind tichetele de vacanta, promulgata prin ordonanta de ugenta in in februarie 2009, a esuat lamentabil din cauza introducerii in iulie 2010 a unei alte ordonante pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Printre masurile prevazute a fost si impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, cadou, de cresa si de vacanta", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"Aceasta lege a fost readusa in discutie de catre reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) ca fiind o sansa acordata turismului romanesc, care ar putea sa-si consolideze cresterile din acest an si in decursul anilor viitori.

Pentru a putea fi adoptate si de firmele private si a stimula astfel cresterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanta", a declarat, in comunicat, Mohammad Murad, presedintele FPTR.

Federatia estimeaza ca eliminarea impozitarii cu 16% ar face ca numarul turistilor care isi fac concediile in tara sa se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta cresteri de peste 1,2 miliarde de euro, tinand cont ca fiecare angajat va primi tichete in valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

Potrivit FPTR, tichetele de vacanta nu au fost puse in practica de angajatori tocmai din cauza impozitarii acestora.

"Pe de alta parte exista exemple pe scara larga la nivelul Europei, in tari precum Franta, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elvetia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanta a fost implementat si pus in practica cu succes. De aceea aceste tari reusesc sa retina intre granitele proprii un numar mare de turisti.

Acest lucru nu este de neglijat, pentru ca posibila investitie a angajatorului in astfel de vacante oferite salariatilor ar aduce beneficii de ambele parti, reprezentand o stabilizare a fortei de munca si o masura eficienta de motivare a angajatilor", a mai spus Murad.

Reprezentantii federatiei spun ca tichetele de vacanta vor avea un impact pozitiv atat in ceea ce priveste stimularea turismului intern al Romaniei si cresterea numarului de turisti, cat si in ceea ce priveste incasarile la bugetul de stat, prin cresterea bazei de impozitare aplicata asupra incasarilor operatorilor din turism.

Companiile ar putea acorda din nou tichete de vacanta din 2013

Tichetele de vacanta, eliminate in 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar institutiile si companiile de stat obligate sa le acorde, in cuantum de 3.600 de lei pe angajat, masura fiind sustinuta de MDRT si aflata in prezent in analiza comisiillor parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri turism, #tichete vacanta, #impozit tichete vacanta, #introducere tichete vacanta , #Impozit profit